1515
Annons

Populärt att skriva bok: ”Mycket som vi tackar nej till är välskrivet”

Under pandemin har många svenskar försökt att förverkliga drömmen om att skriva en bok. Både traditionella förlag och egenutgivare har märkt av en ökning av inskickade manus under fjolåret, ett år där bokförsäljningen överlag exploderade.

”En ny subgenre är coronadagboken,” berättar Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts.

Under 2020 har förlagen märkt av en ökning av inskickade manus. I och med pandemin har allt fler svenskar slutfört sina skrivprojekt, och en hel del vill få sina böcker utgivna.
Under 2020 har förlagen märkt av en ökning av inskickade manus. I och med pandemin har allt fler svenskar slutfört sina skrivprojekt, och en hel del vill få sina böcker utgivna.Foto:Izabelle Nordfjell/TT
Helena Ljungström, Bonniers förlag och Peter Norrman, vd för Vulkanisterna.
Helena Ljungström, Bonniers förlag och Peter Norrman, vd för Vulkanisterna.Foto:Caroline Andersson/Pressbild

Det har onekligen rasslat till i de svenska förlagens brevlådor under det senaste året. Helena Ljungström, förläggare på Albert Bonniers förlag uppskattar ökningen av inskickade manus till cirka 10 procent, men tror också att Albert Bonniers generellt får in fler manus än andra mindre förlag och därför nog inte har märkt av ökningen lika mycket. 

Hon är inte ensam om att ha en diger manushög. Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts förlag, vittnar om ett ökat antal inkommande manus: 

”Känslan är att antalet inkommande ökade i coronans inledning och nu ligger kvar på den förhöjda nivån.” 

Det är dock svårt att identifiera vilka genres som är särskilt populära i coronatider.

”En ny subgenre är coronadagboken, men antalet postapokalyptiska manus har nog inte ökat,” avslöjar Patrik Hadenius.

Journalisten Cecilia Alstermark bokdebuterade i april 2020. Hon har främst märkt av pandemin genom inställda releasefester och författarframträdanden, men har försökt hålla igång sitt skrivande.

”Jag jobbar hemifrån sedan mars, men jag försöker hålla mina skrivrutiner ändå och schemalägga mina dagar.” 

När det kommer till återkoppling från förlagen har hon upplevt en klar skillnad.

”Min första bok fick jag svar på lite snabbare, men min andra dröjde att få respons på från en del förlag,” berättar Cecilia Alstermark. Att förlagen har börjat få in fler manus tror hon kan vara en anledning till varför det dröjde. 

Men allt som skickas in ges givetvis inte ut, snarare det motsatta. Både Patrik Hadenius och Helena Ljungström säger att det är väldigt få debuterande författare som blir utgivna, oftast färre än tio per år.

”Det är mycket som vi tackar nej till som är välskrivet, som vi helt enkelt inte har möjlighet att ge ut,” säger Helena Ljungström. 

Att andra tidsfördriv av pandemiskäl har ställts in kan vara en bidragande faktor till att fler svenskar skriver böcker, eller i alla fall försöker. Utan biobesök, after-work, yogaklasser och museum med mera, blir fritiden allt tommare.

”Med pandemin har vi ju fått mer fritid, på gott och ont. Då tror jag att många har funderat: vad vill jag göra med mitt liv, trivs jag med mitt jobb… Och då kommer man på att man har den här drömmen,” förklarar författaren Frida Skybäck.

Författaren Frida Skybäck håller i skrivkurser och märker att många drömmer om att bli författare: ”Att skriva är en sorts verklighetsflykt.”
Författaren Frida Skybäck håller i skrivkurser och märker att många drömmer om att bli författare: ”Att skriva är en sorts verklighetsflykt.”Foto:Hans Jonsson

Hon har i flera år drivit digitala skrivkurser via skrivportalen Easywrite, som drivs av norska Forfatterskolen, med tusentals deltagare och märker på ett ökat sug till skrivarkurserna under coronan. Frida menar att friheten och kreativiteten är det som gör författaryrket till en dröm för väldigt många, och allt fler söker sig till skriv- eller författarkurser.

”Som författare är du ju ensam, men du har total kontroll. Man får använda kreativiteten och fantasin, och jag tror att vi kanske inte får användning för det tillräckligt mycket i våra yrkesliv” säger Frida Skybäck.

Eftersom konkurrensen är tuff och väntetiden ibland lång på förlagen väljer en del att själva ge ut sin bok. Peter Norrman är vd för Vulkanisterna, som sysslar med egenutgivning.

”De flesta gör ju det för att förverkliga en dröm, jag tycker inte att man ska göra det av ekonomiska skäl.”

Grundidén är att man skickar in sitt manus och sedan får en tryckfärdig fil eller e-bok, och om man vill, en ljud-bok. Författaren bestämmer själv om boken ska vara i begränsad upplaga eller inte, hur trycket ska se ut, vilka material som används, och till viss del hur mycket boken kostar för konsumenten. 

Peter Norrman menar att bokskrivande kan ses som en kulturyttring i stil med amatörteater: man gör det för att det är kul, inte för att bli berömd. Och då passar egenutgivning mycket bra. Även Vulkan, som förlaget som är kopplat till verksamheten heter, har märkt av en ökning i inskickade manus.

”Hela branschen ser ju av en ökning av ”spontan-manus”, det har ökat markant. Mellan tummen och pekfingret, kanske med 30-50 procent, samtidigt som vår omsättning har ökat med 20 procent. Allt fler vill ge ut sina böcker.”

Men alla är inte lika lockade av egenutgivning. Cecilia Alstermark släpper sin andra bok i år och föredrar klassisk utgivning.

”Nej, egenutgivning har jag inte tänkt mig. Nu har jag precis fått ett erbjudande från ett förlag som känns bra och som jag med stor sannolikhet tänker tacka ja till.”

Jorun Modén är författare, har hållit i författarkurser i många år och har precis gett ut en Kickstarterfinansierad bok i ämnet, ”Skriv skriv skriv: Verktyg för författare”. Hon poängterar också att det inte alltid är själva utgivandet som är viktigt, utan att många skriver för att det är en hobby.

”Det kan ju vara meningsfullt att bara skriva för skrivandets skull. Det handlar inte bara om att bli utgiven. Jag tror att ett läsintresse är den vanligaste anledningen. Man älskar att läsa och vill prova att skriva en egen bok.”

Innehåll från ShibuyaAnnons

Är din känsliga data skyddad från insyn av främmande makt?

Shibuyas VD, Christina Backlund
Shibuyas VD, Christina Backlund

Banker, försäkringsbolag, företag – alla har data extremt känsliga för insyn från obehöriga. Alla bär själva ansvaret för att dessa data skyddas enligt Sveriges och EU:s lagar. Men vad gäller när vissa uppgifter lagras i molntjänster, ofta i USA, där amerikanska myndigheter har rätt att ta del av uppgifterna? Hur vet du att du inte bryter mot lagen i en ständigt skiftande digital, global värld? 

Idag finns inget överordnat avtal mellan EU och USA som reglerar lagring och hantering av kund- och brukardata. Olika domar har visat att tidigare dataöverföringsavtal inte hållit juridiskt, och bedömare menar att detsamma kommer gälla nuvarande förslag.

Omvärldens säkerhetspolitiska läge och en frånvarande lagstiftning vad gäller insyn från främmande makt gör dataskyddsfrågan extra het i dessa tider. Vågar man fortsätta digitalisera sin verksamhet trots den osäkra situationen?

Ovisshet och oro går att rå på

– Visst finns det en oro kring dessa frågor hos många verksamheter idag just för att digitaliseringen går så snabbt och adresserar så många olika delar av en verksamhet. Men det finns sätt att fortsätta digitaliseringen trots osäkerheten, säger Christina Backlund, VD på Shibuya, en av Sveriges mest erfarna aktörer vad gäller verksamhetskritisk IT. Du ska inte behöva bryta mot lagen eller riskera att data hamnar i orätta händer. Vi på Shibuya kan det här med säkra kommunikations- och driftslösningar och har kunder inom både privat och offentlig sektor. Hos oss får du hjälp att välja rätt lösningar för dina affärsmål. Det är avgörande att företagsledare och ledare för offentlig sektor i sina vägval tar hänsyn till såväl tekniska och kommersiella aspekter såväl som juridiska. 

- Shibuya har en unik position på marknaden, fortsätter hon. Tack vare vårt helsvenska ägande, våra egna datahallar och vår långa erfarenhet av IT-drift, kan vi garantera säkra lösningar och att kund- och brukardata stannar i Sverige, utan någon insyn från främmande makt. 

Framtidssäkra hybridlösningar är vägen framåt

Så vad kan företag som är osäkra göra? 

– Kontakta oss. Vi kan erbjuda framtidssäkrade hybridlösningar som våra kunder kan bygga vidare på, tryggt förvissade om att de följer lagen och att deras data garanterat blir kvar i Sverige. Vi hjälper dem också att välja rätt när det gäller molntjänster på en strategisk och praktisk nivå, och vi kan erbjuda helsvensk support dygnet runt, året om.  Vår kultur präglas av samarbete och ständigt utbyte av erfarenheter, både internt och med våra kunder men även i vårt breda ekosystem av partners som inkluderar alltifrån tech startups till stora återförsäljare och leverantörer av värdefulla branschlösningar.

Säker IT från Sverige - Shibuya 

Om Shibuya: 

Shibuya ingår i Pulsen Group och är därmed äldst i Sverige på IT. De levererar tjänster inom IT-drift, cloud- och containerteknologi, säkerhet och support, applikationsdrift samt tredjepartsservice.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Shibuya och ej en artikel av Dagens industri

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera