1515

Populärt att skriva bok: ”Mycket som vi tackar nej till är välskrivet”

Under pandemin har många svenskar försökt att förverkliga drömmen om att skriva en bok. Både traditionella förlag och egenutgivare har märkt av en ökning av inskickade manus under fjolåret, ett år där bokförsäljningen överlag exploderade.

”En ny subgenre är coronadagboken,” berättar Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts.

Under 2020 har förlagen märkt av en ökning av inskickade manus. I och med pandemin har allt fler svenskar slutfört sina skrivprojekt, och en hel del vill få sina böcker utgivna.
Under 2020 har förlagen märkt av en ökning av inskickade manus. I och med pandemin har allt fler svenskar slutfört sina skrivprojekt, och en hel del vill få sina böcker utgivna.Foto:Izabelle Nordfjell/TT
Helena Ljungström, Bonniers förlag och Peter Norrman, vd för Vulkanisterna.
Helena Ljungström, Bonniers förlag och Peter Norrman, vd för Vulkanisterna.Foto:Caroline Andersson/Pressbild

Det har onekligen rasslat till i de svenska förlagens brevlådor under det senaste året. Helena Ljungström, förläggare på Albert Bonniers förlag uppskattar ökningen av inskickade manus till cirka 10 procent, men tror också att Albert Bonniers generellt får in fler manus än andra mindre förlag och därför nog inte har märkt av ökningen lika mycket. 

Hon är inte ensam om att ha en diger manushög. Patrik Hadenius, förlagschef på Norstedts förlag, vittnar om ett ökat antal inkommande manus: 

”Känslan är att antalet inkommande ökade i coronans inledning och nu ligger kvar på den förhöjda nivån.” 

Det är dock svårt att identifiera vilka genres som är särskilt populära i coronatider.

”En ny subgenre är coronadagboken, men antalet postapokalyptiska manus har nog inte ökat,” avslöjar Patrik Hadenius.

Journalisten Cecilia Alstermark bokdebuterade i april 2020. Hon har främst märkt av pandemin genom inställda releasefester och författarframträdanden, men har försökt hålla igång sitt skrivande.

”Jag jobbar hemifrån sedan mars, men jag försöker hålla mina skrivrutiner ändå och schemalägga mina dagar.” 

När det kommer till återkoppling från förlagen har hon upplevt en klar skillnad.

”Min första bok fick jag svar på lite snabbare, men min andra dröjde att få respons på från en del förlag,” berättar Cecilia Alstermark. Att förlagen har börjat få in fler manus tror hon kan vara en anledning till varför det dröjde. 

Men allt som skickas in ges givetvis inte ut, snarare det motsatta. Både Patrik Hadenius och Helena Ljungström säger att det är väldigt få debuterande författare som blir utgivna, oftast färre än tio per år.

”Det är mycket som vi tackar nej till som är välskrivet, som vi helt enkelt inte har möjlighet att ge ut,” säger Helena Ljungström. 

Att andra tidsfördriv av pandemiskäl har ställts in kan vara en bidragande faktor till att fler svenskar skriver böcker, eller i alla fall försöker. Utan biobesök, after-work, yogaklasser och museum med mera, blir fritiden allt tommare.

”Med pandemin har vi ju fått mer fritid, på gott och ont. Då tror jag att många har funderat: vad vill jag göra med mitt liv, trivs jag med mitt jobb… Och då kommer man på att man har den här drömmen,” förklarar författaren Frida Skybäck.

Författaren Frida Skybäck håller i skrivkurser och märker att många drömmer om att bli författare: ”Att skriva är en sorts verklighetsflykt.”
Författaren Frida Skybäck håller i skrivkurser och märker att många drömmer om att bli författare: ”Att skriva är en sorts verklighetsflykt.”Foto:Hans Jonsson

Hon har i flera år drivit digitala skrivkurser via skrivportalen Easywrite, som drivs av norska Forfatterskolen, med tusentals deltagare och märker på ett ökat sug till skrivarkurserna under coronan. Frida menar att friheten och kreativiteten är det som gör författaryrket till en dröm för väldigt många, och allt fler söker sig till skriv- eller författarkurser.

”Som författare är du ju ensam, men du har total kontroll. Man får använda kreativiteten och fantasin, och jag tror att vi kanske inte får användning för det tillräckligt mycket i våra yrkesliv” säger Frida Skybäck.

Eftersom konkurrensen är tuff och väntetiden ibland lång på förlagen väljer en del att själva ge ut sin bok. Peter Norrman är vd för Vulkanisterna, som sysslar med egenutgivning.

”De flesta gör ju det för att förverkliga en dröm, jag tycker inte att man ska göra det av ekonomiska skäl.”

Grundidén är att man skickar in sitt manus och sedan får en tryckfärdig fil eller e-bok, och om man vill, en ljud-bok. Författaren bestämmer själv om boken ska vara i begränsad upplaga eller inte, hur trycket ska se ut, vilka material som används, och till viss del hur mycket boken kostar för konsumenten. 

Peter Norrman menar att bokskrivande kan ses som en kulturyttring i stil med amatörteater: man gör det för att det är kul, inte för att bli berömd. Och då passar egenutgivning mycket bra. Även Vulkan, som förlaget som är kopplat till verksamheten heter, har märkt av en ökning i inskickade manus.

”Hela branschen ser ju av en ökning av ”spontan-manus”, det har ökat markant. Mellan tummen och pekfingret, kanske med 30-50 procent, samtidigt som vår omsättning har ökat med 20 procent. Allt fler vill ge ut sina böcker.”

Men alla är inte lika lockade av egenutgivning. Cecilia Alstermark släpper sin andra bok i år och föredrar klassisk utgivning.

”Nej, egenutgivning har jag inte tänkt mig. Nu har jag precis fått ett erbjudande från ett förlag som känns bra och som jag med stor sannolikhet tänker tacka ja till.”

Jorun Modén är författare, har hållit i författarkurser i många år och har precis gett ut en Kickstarterfinansierad bok i ämnet, ”Skriv skriv skriv: Verktyg för författare”. Hon poängterar också att det inte alltid är själva utgivandet som är viktigt, utan att många skriver för att det är en hobby.

”Det kan ju vara meningsfullt att bara skriva för skrivandets skull. Det handlar inte bara om att bli utgiven. Jag tror att ett läsintresse är den vanligaste anledningen. Man älskar att läsa och vill prova att skriva en egen bok.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?