1515

Popkonstnärens verk försvann efter fem minuter

Konstnären Johan Karlgren, känd under pseudonymen Pappas Pärlor, intar finrummen med sin dataspelskonst.

Nu ställer han ut 15 pärlverk i kvarteret Stockholmsverken på Södermalm i Stockholm.

Johan Karlgren.
Johan Karlgren.
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson

”Egentligen är det märkligt att få betalt för en hobby som ballade ur”, säger Johan Karlgren och visar runt i kvarteret.

Några verk är decimeterstora och halvt gömda bland plantor och prång. Andra har tryckts upp på stora ark och monterats på husväggarna. Allt är inspirerat av kända figurer från film-, serie- och dataspelsvärlden.

”En Super Mario-blomma levde i fem minuter innan den försvann. När jag har lämnat ett verk är det inte längre mitt. Förhoppningsvis lever det kvar någon annanstans”, resonerar konstnären.

I pixlarnas värld är minimalismen Gud. Ju färre pixlar desto bättre. Marios mustasch sägs bero på att den kräver färre pixlar än en mun. Därav även kepsen, i stället för hår.

Johan Karlgren går på det som han tycker är kul och passar ett visst sammanhang. När ett verk är klart fotograferas det och sprids i sociala medier.

”Jag har tydligen fått vuxna män att börja pyssla. Panduro sponsrar allt material, även en bil. Deras butiker är inte så vana vid medelålders män som kunder, men vill nog gärna behålla dem.”

Den 43-årige fyrabarnspappan ler, lyfter upp sin plastlåda med installationsattiraljer och traskar vidare.

Stockholmsverkens industribyggnader i rött tegel i hörnet av Magnus Ladulåsgatan och Rosenlundsgatan ägs av AMF Fastigheter, ett av Sveriges största kommersiella fastighetsbolag med 35 fastigheter i Stockholm och Sundbyberg. AMF Fastigheter ligger också bakom utställningen.

I 1900-talets början huserade här mekaniska verkstäder, Stockholmsverken, innan Asea köpte rubbet på 1930-talet. När SEB och Amex för några år sedan lämnade det då slutna kvarteret började AMF öppna upp och dana om fyra hus och två innergårdar. I dag intas lokalerna av dataspelsaktörer som Paradox Interactive, Ninjas in Pyjamas, it-bolaget Evry och co-workingföretaget The Park.

”Hela området bubblar av kreativitet! Självklart ska även utsmyckningen vara ett uttryck för det. För oss handlar det om att möjliggöra trivsel och korsbefruktning bland hundratals entreprenörer och företag”, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter.

AMF Fastigheter satsar 200 miljoner kronor på kvartersrenoveringen. Bolaget har hittills betalat 50.000 kronor i konstnärsarvode till Pappas Pärlor.

Johan Karlgren har försörjt sig på pärlorna de senaste sex åren. Han har turnerat i Europa, inrett spelföretag och samarbetar med bland annat den spanska biltillverkaren Seat. Han beskriver sina gatuinstallationer som ”civil olydnad med samvete”.

”Jag limmar inte på hus eller på ställen där verken kan hamna i vatten, och rör inte stoppskyltar.”

Men alla är inte lyriska över östgötens gatukonst:

”Efter att ha gjort om ett hundratal vägskyltar kallades jag till möte hos Vägverket i Motala. Vi kom överens om att jag kan tejpa och fota, och om jag absolut måste limma så får jag åka till Mjölby.”

 


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Framgångskonceptet som skapar trygghet och minskar utanförskapet

Anders Wahlqvist är initiativtagare till Ikano Akademin. ”De vill ju jobba och tjäna pengar, men många saknar kontaktnät” berättar han.
Anders Wahlqvist är initiativtagare till Ikano Akademin. ”De vill ju jobba och tjäna pengar, men många saknar kontaktnät” berättar han.

I mötet med tonårskillen Ribar Nasradin föddes idén till Ikano Akademin – ett succékoncept som hjälper unga vuxna som hamnat snett ut i arbetslivet.

– Det här är en jättevinst, för både individen och samhället. Vi måste hjälpas åt för att vända utanförskap till innanförskap, konstaterar initiativtagaren Anders Wahlqvist.

Tryggare bostadsområden: Så jobbar Ikano Bostad med socialt hållbarhetsarbete.

Ribar Nasradin gick i gymnasiet när han fick se annonsen om sommarjobb hos Ikano Bostad hemma i Stockholmsförorten Hagsätra, där bostadsföretaget äger och förvaltar 3 000 lägenheter.

– Jag tänkte att det var bättre att jobba än att bara vara hemma. Det är svårt att få jobb och därför också lätt att hamna fel. Jag har flera tidigare vänner som dragits in i kriminalitet, berättar han.

Ribar Nasradin.
Ribar Nasradin.

Under ett par sommarmånader fick han prova på en mängd olika arbetsuppgifter.

– Jag fick göra allt möjligt. Från att plocka skräp till att måla och klippa gräs.

Den viktigaste lärdomen handlade dock om något annat.

– Jag fick veta hur arbetslivet fungerar och vad arbetsmoral innebär. Som hur viktigt det är att komma i tid, hur man arbetar i grupp och vikten av att hjälpa varandra.

Ta ansvar för sin egen framtid

När sommarlovet var slut sökte han upp Anders Wahlqvist för att höra om han kunde få fortsätta jobba. Det slutade med att han under loven fick praktisera på den målerifirma som just då genomförde renoveringsarbeten i området.

Anders Wahlqvist såg den snabba utveckling som Ribar Nasradin genomgått. Vid den här tidpunkten hade Ikano Bostad dessutom stora problem med skadegörelse i området. Då föddes idén att skapa en modell där unga vuxna som står utanför arbetsmarknaden får verktyg så att de kan ta ansvar för sin egen framtid. Unga vuxna som i många fall annars riskerar att rekryteras av kriminella gäng och hamna i permanent utanförskap.

– De vill ju jobba och tjäna pengar. Men många unga som bor hos oss saknar kontaktnät och har föräldrar som är arbetslösa, konstaterar Anders Wahlqvist.

Stödet som de unga får hos Ikano Akademin är individuellt och ofta mycket konkret.

– I början händer det att jag åker hem och hämtar dem om de inte dyker upp i tid. Det tycker de är ganska pinsamt, säger Anders Wahlqvist och skrattar.

När ungdomarna bedöms redo för ett ordinarie jobb sätter Ikano Akademin dem i kontakt med andra arbetsgivare.

”Många solskenshistorier”

För tredje året i rad bedriver Ikano Akademin också verksamhet i Västerås och sedan starten 2014 har hittills 87 unga genomgått utbildningen. Kön till en plats är numera lång.

Anders Wahlqvist tillsammans med två av de hittills 87 ungdomarna som deltagit i Ikano Akademin.
Anders Wahlqvist tillsammans med två av de hittills 87 ungdomarna som deltagit i Ikano Akademin.

Att Ikano Akademin gör nytta på riktigt får Anders Wahlqvist ständiga bevis på. Ribar Nasradin är bara ett exempel. Efter två år som målarlärling hittade han för fem år sedan sitt kall och jobbar i dag i däckbranschen.

– Och jag har hur många solskenshistorier som helst. Som den om killen som ringde mig alldeles nyss. Han var ledare i ett välkänt kriminellt gäng när han började hos oss och gick omkring här och jobbade med skyddsväst. I dag bor han på en annan ort och arbetar som fastighetsskötare.

Permanent verksamhet

Det som började som ett projekt har med åren vuxit till en permanent verksamhet, som dessutom är kostnadsneutral.

– Det är en av framgångsfaktorerna: att ungdomarna utför ett riktigt arbete. I år slog dessutom vårt nöjd kund-index alla rekord här i Hagsätra, och det är mycket tack vare de här ungdomarna.

Dessutom har den skadegörelse som för tio år sedan var ett omfattande i Hagsätra i princip försvunnit idag.

Anders Wahlqvist är stolt över de stora och positiva förändringar som Ikano Akademin hittills lett till, både för Ikano Bostad och för de enskilda deltagarna.

– Vi är grymt nöjda med vår verksamhet. Men framför allt ska ungdomarna vara nöjda och stolta över vad de åstadkommer, när de bara får chansen.

Läs mer om Ikano Akademin här.

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?