Hoppa till innehållet

Annons

Pop Houses nya vd vill ta Abba-imperiet ut i världen

Pop House Hotel, Abba-museet, Cirkus och ”Mamma Mia – the Party” är alla en del av den snabbväxande Pop House-koncernen.

Med nytillsatt vd, upprustning av Cirkus, byggplaner på nytt hotell och storpremiär av Abba-museets nya permanenta utställning vill ägarna Björn Ulvaeus och Conni Jonsson göra Djurgården till en internationell musikdestination.

Mattias Tengblad, Ny vd för Björn Ulvaeus växande nöjesimperium.
Mattias Tengblad, Ny vd för Björn Ulvaeus växande nöjesimperium.Foto:Evelina Carborn

Tre våningar ovanför Abba-museet i hotellsvit ”304” sitter Pop House-koncernens nytillträdde vd, Mattias Tengblad. Efter att själv bland annat försökt satsa på en artistkarriär, arbetat för Universal Music och dessutom parallellt jobbar med dottern Isas artisteri har han tagit klivet närmare ett av världens största popfenomen: Abba. Nu är han nervös och förväntansfull inför sin första stora premiär på Abba-museet som på tisdagen inviger en ny permanent och interaktiv utställning.

”Det är lite pirrigt, men vi har jobbat länge på det här, så det känns bra”, säger Mattias Tengblad, som i ryggen, på andra sidan av svitens stora glaspartier, har de signifikanta, meterhöga metallreplikorna av popkvartettens 1970-talsstövlar.

Abba-museet, som i dag ligger i Pop House Hotels källare, köptes upp av Björn Ulvaeus och finansmannen Conni Jonsson tillsammans med Universal Music för ungefär fem år sedan. Expansionen av företaget har bildat det som i dag är Pop House Sweden-koncernen som inkluderar hotell-, restaurang- och scenverksamhet på Djurgården i Stockholm. Däribland ingår det anrika teaterhuset Cirkus och dessutom samproduktionen ”Mamma Mia – the Party”-konceptet, en krogshow i Mamma Mia-filmens anda, som arrangeras på Restaurang Tyrol på Gröna Lund.

”Det är en spännande utmaning att få ihop allt detta. Det är många verksamheter i en inte så stor låda, men synergierna mellan dem får det att flyga. Både Cirkus och Pop House omsätter i runda slängar 100 miljoner kronor för sig.”

Tanken bakom museets nya utställning är att visa besökarna mer än bara Abbas relativt korta historia som grupp genom att gestalta det som hände efter – fram till i dag. Eftersom utställningen är permanent kommer den också vara under ständig förändring. Inte minst nu när gruppen släpper nytt material och beger sig ut på en virtuell turné – en turné som troligtvis kommer hamna på utställningen i framtiden.

”Det Abba skapade på 1970-talet är odödligt och lever vidare både genom dem själva men också genom andra runt om i världen. Allt som händer kring Abbas varumärke landar här i slutändan. Det duger inte för oss att bara vara ett museum som tar upp historia, utan också ett som talar om framtiden. Vi vill fortsätta kännas relevanta om 100 år.”

Efter att ha varit i både musik- och mediebranschen och bland annat arbetat med digital affärsutveckling kom Mattias Tengblad i kontakt med bolaget i fjol när han som konsult togs in vid förvärvet av Cirkus. Efter ett envist samarbete blev vd-posten hans i januari i år.

”Jag insåg snabbt att kombinationen av Björn, med sin enorma kreativitet och Conni, som är en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän, var en svårslagen ägarduo. Så jag tjatade mig till det här jobbet under hösten”, säger han.

Som en del av expansionsplanerna har bolaget nu under våren fått en detaljplan för ytterligare en hotellbyggnad på Djurgården godkänd. Hotellets 49 rum, som för det mesta bebos av Abba-museets 250.000–300.000 besökare per år, ska med den nya anläggningen fördubblas. Tanken är att locka en bredare massa och enligt vd:n bli det naturliga valet för besökande och turnerande artister att bo på. Och förutom den pågående satsningen och upprustningen av Cirkus talar dessutom vd:n varmt om att ta deras olika koncept vidare ut i världen.

”Visionen är att skapa en musikdestination i världsklass på Djurgården till och börja med. Men vad är det som säger att vi inte kan ha ett Pop House i New York eller London? Har man ett så starkt varumärke som Abba i ryggen är sannolikheten hög för att faktiskt lyckas. När det gäller framtiden finns det väldigt få begränsningar för oss.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera