1515

Pompeo positiv efter möte med nordkoreaner

Förberedelserna inför toppmötet mellan Nordkorea och USA går snabbt framåt, enligt USA:s utrikesminister.

Och president Donald Trump är förväntansfull inför sin historiska träff med Kim Jong-Un.

Under tiden håller sig den nordkoreanske diktatorn på sitt lyxhotell.

USA:s Utrikesminister Mike Pompeo uttrycker optimism och säger att det "rör på sig snabbt" inför morgondagens toppmöte.

"President Trump går till mötet med självförtroende och en positiv inställning", säger han i en direktsänd briefing med journalister på plats i Singapore.

Pompeo betonar dock att toppmötet ska ses som en startpunkt för "framtida produktiva samtal", med samma mål: en total kärnvapennedrustning som kan verifieras.

"Sanktionerna kommer att vara kvar tills dess att kärnvapenprogrammet är nedlagt."

Pompeo vill dock inte svara på frågor om huruvida USA är villigt att gå Nordkorea till mötes, om man till exempel kan tänkas dra tillbaka soldater från Sydkorea. Men han säger att Nordkorea kommer att få "unika säkerhetsgarantier".

Tidigare under måndagen träffade den amerikanske presidenten Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

"Det blir ett mycket intressant möte i morgon, och jag tror helt enkelt att det kommer att gå väldigt bra", sade Trump i samband med mötet enligt Reuters.

Förutom hummersoppa, oxfilé och glass bjöds Trump, som fyller 72 år på torsdag, också på tårta av sin värd.

"Vi uppskattar din gästvänlighet och professionalitet och vänskap", sade Trump nöjt.

Även Nordkoreas Kim Jong-Un – som i och med mötet fått göra en sällsynt lång utlandsresa – var idel leende under sitt möte med Lee under gårdagen. På måndagen har han dock hållit sig inne på sitt hotell St. Regis, i centrala Singapore. Inte heller hans inflytelserika syster Kim Yo-Jong, som bland andra nordkoreanska dignitärer gjort ledaren sällskap till Singapore, har synts till.

Singapore väntas lägga motsvarande runt 130 miljoner kronor på mötet. Den omfattande säkerheten har lett till stora trafikstörningar i de centrala delarna av stadsstaten – inte minst kring dess gräddhylla, området Orchard Road, där ledarna bor på varsitt hotell.

Under tiden har deras delegationer i dag träffats för att försöka hamra fram gemensamma utgångspunkter inför morgondagens möte.

Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA kommer Kim Jong-Un och Donald Trump att diskutera "en permanent och hållbar fredsbevarande mekanism" för de båda koreanska länderna, nedrustning på den koreanska halvön och andra frågor av gemensamt intresse.

På tisdagsmorgonen, i natt svensk tid, är det så dags för Kim och Trump att träffas på tu man hand på hotellet Capella på semesterön Sentosa. Mötet kan pågå under upp till två timmar, uppger en representant för den amerikanska delegationen, enligt Reuters. Därefter väntas ytterligare ett möte hållas tillsammans med representanter för de båda länderna.

Om allt går enligt plan blir det första gången någonsin som ledare för de båda länderna – som varit varandras fiender ända sedan Koreakriget 1950-1953 – sätter sig ner tillsammans.

Washingtons mål är att få Nordkorea att helt ge upp sina kärnvapen. Nordkorea hoppas å sin sida på sanktionslättnader. Många bedömare är dock skeptiska till att Pyongyang skulle gå med på kärnvapennedrustning, då regimen beskriver vapnen som ett skydd mot vad den uppfattar som ett allvarligt säkerhetshot från framför allt Sydkorea och USA.

Inför mötet har Trump tonat ner förväntningarna och beskrivit samtalen som ett sätt att inleda en relation snarare än att omedelbart nå överenskommelser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?