Annons

Pompeo anklagar FN-råd för hyckleri: ”Nytt lågvattenmärke”

USA:s utrikesminister Mike Pompe anklagar FN:s råd för mänskliga rättigheter för hyckleri. Rådet har antagit en resolution som fördömer rasism och polisbrutalitet.

Foto:Andrew Harnik

Resolutionen antogs efter en debatt föranledd av protesterna mot den svarte mannen George Floyds död vid ett brutalt polisingripande i Minneapolis. FN:s människorättschef Michelle Bachelet ska även utreda systematisk rasism och brott mot de mänskliga rättigheterna av polis som riktas mot svarta.

Mike Pompeo säger nu att resolutionen är ett ”nytt lågvattenmärke” för rådet och upprepar att USA gjorde rätt när landet lämnade det 2018.

”FN:s råd för mänskliga rättigheter, där nu Venezuela ingår och fram till nyligen även Kuba och Kina, har länge varit och fortsätter att vara en fristad för diktatorer och demokratier som ger efter för dem”, säger Pompeo i ett uttalande.

Han säger att om rådet var hederligt skulle det erkänna styrkan i den amerikanska demokratin och uppmana auktoritära regimer runt om i världen att ha den som förebild.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?