1515
Annons

Polsk riksdag i polsk riksdag

Polens inrikesminister Mariusz Blaszczak anklagar oppositionspartierna för att olagligen försöka gripa makten genom att för andra dagen i rad ockupera parlamentets plenisal.

Oppositionspolitikerna har sedan i går barrikaderat sig på plenisalens podium i protest mot att det styrande konservativa partiet Lag och rättvisa (PIS) planerar att inskränka mediers tillgång till nationalförsamlingen.

"Som jag ser det var gårdagens händelser ett försök att olagligen gripa makten", sade Mariusz Blaszczak till den privata radiokanalen RMF FM.

En talesperson för parlamentets största oppositionsgrupp Medborgarplattformen sade att 20-30 av deras parlamentsledamöter nu turas om att sitta i plenisalen.

Utanför parlamentet demonstrerade i natt anhängare till oppositionen.  Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens styrande konservativa parti Lag och rättvisa (PIS), lämnade parlamentsbyggnaden under natten sedan poliser med våld flyttat på demonstranterna.

Det var inför fredagens omröstning om kommande års budget som oppositionen inledde sin protest i plenisalen. Omröstningen flyttades då till en annan lokal i parlamentet vilket ytterligare spädde på konflikten. Oppositionen anser att omröstningen var olaglig i och med att den skedde utanför plenisalen och utan medias närvaro.

(Polsk riksdag är ett uttryck som brukar användas för att benämna en stormig och resultatlös politisk sammankomst. Det kommer från den förlamande situationen i Polens riksdag 1652—1791 då enligt reglerna enstaka ledamöter kunde sätta stopp för ett beslut. Källa: Nationalencyklopedin.)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?