Annons

”Politiska samtalet är fullständigt kapat”

De politiska samtalen flyttar allt mer ut på sociala medier. Det innebär risker för demokratin, menade DI:s panel i Almedalen. 

”Vad vill vi ha för politiker? Kanske de som förändrar och förbättrar och inte de som just nu är coolast på Twitter”, säger Ulrica Schenström, som tidigare suttit i Moderaternas partiledning.

Det var en bekymrad skara politiker och journalister som medverkade i DI:s panel för att diskutera de hot mot demokratin som kan uppstå i spåren av digitaliseringen. 

Fenomen som fake news, manipulation av sociala medier och debatten om datalagring gör nämligen att allt färre svenskar instämmer i att internet påverkar samhällsutvecklingen positivt. Det är åtminstone slutsatsen i Com Hems index över svenskarnas digitala livskvalitet för 2018.

”Det politiska samtalet i dag är fullständigt kapat. Vissa frågor dominerar online. Det vi trodde var det här mysiga fikarummet har till stor del blivit något annat”, säger mediestrategen Brit Stakston.

Jan Scherman, mångårig vd för TV4 och i dag journalist och debattör, önskade sig en skärpning i tonen och vände sig mot att ”språkbruket från fredagsfesten” har spridit sig ända till ledarsidorna.

Han var även kritisk mot de traditionella mediernas agerande i kölvattnet av höstens #metoo-rörelse:

”När man får stryk i PON är det som att Bagdad Bob återuppstått. Man säger, jag hade rätt, jag hade rätt.”

Ulrica Schenström, som har suttit i Moderaternas partiledning och i dag är kommunikationsrådgivare på Hallvarsson & Halvarson, betonade partiernas ansvar i att inte försöka förenkla det politiska samtalet och journalisternas ansvar för att granska.

”De ska inte tro att man kan vinna ett val genom symbolfrågor som man snabbt skickar ut i etern. Utan ibland måste man vara tråkig och relevant”, sade hon och tillade senare:

”Vad vill vi ha för politiker? Kanske de som förändrar och förbättrar och inte de som just nu är coolast på Twitter.”

Hos de yngre paneldetagarna var optimismen större. Både Benjamin Dousa, ordförande för MUF och Andrea Törnestam, SSU:s förbundssekreterare, sade sig i grunden vara positiva till nätets inverkan på demokratin.

”Vi är nutiden. Våra medlemmar är helt inne i det här och har inte sett något annat”, sade Andrea Törnstam och tillade att hennes generation hade skolats att vara källkritiska.

MUF-ordföranden efterlyste dock en tydligare rågång mellan journalistiken och politiken.

”Det blir en dålig geggamoja om oberoende journalister ska driva opinion och ge sig in på andras planhalvor”, sade han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera