ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Oron på bostadsmarknaden

Politikerna sitter på händerna när Ingves bjuder på godis

  • Foto: Mickes Fotosida / Mostphotos, Emil Wesolowski

Sommarens prislyft på bostadsmarknaden var ingen dagslända. Augusti månads uppgång visar på stabilitet.

Men politikerna kan ändå inte ducka för den akuta bristen på bostadsreformer.

Breda uppgångar under tre månader enligt Svensk Mäklarstatistik har satt fart på bostadsmarknaden. I augusti såldes 14.700 bostäder, vilket är fler än samma månad under fjolåret. Mest drag var det kring bostadsrätter, som med 2 procent steg mest i centrala Stockholm och centrala Göteborg.

Torsdagens besked från Stefan Ingves, oförändrad ränta men långsammare räntehöjningar framöver, kanske inte är en bloddoping rätt in i bostadsmarknaden men åtminstone en vitamininjektion. Räntan ska stiga med modesta en halv procentenhet under tre år enligt riksbankens prognos.

Det är en viktig signal om fortsatt låga räntor. För trots att räntorna ligger på historiskt låga nivåer har det funnits en oro över höjningar. En färsk undersökning, beställd av Svensk Fastighetsförmedling, visar att tre av tio bolåntagare bekymrar sig för stigande boräntor. Dessutom skulle var tredje tvingas flytta om boendekostnaderna ökar med mer än 3.000 kronor i månaden.

Riksbanken räknar nu, enligt tisdagens rapport, med att bostadspriserna fortsätter att stiga svagt och att riskerna för en kraftig korrigering har minskat. Det är en syn som en majoritet av svenska bankekonomer delar.

Samtidigt fungerar den svenska bostadsmarknaden uselt på många sätt. Rörligheten är dålig på grund av bland annat skatteregler, kreditåtstramningar gör det mycket svårt för unga hushåll och nykomlingar på bostadsmarknaden att få fotfäste, hyresmarknaden är tuff och kräver extremt långa kötider i både stora och medelstora städer. Samtidigt har nyproduktionen mer eller mindre tvärbromsat efter prisfallet 2017 som skrämde bort kunderna.

Den katalog av åtgärder som många experter och kommissioner efterfrågar är välkänd. Linda Lövgren, senioranalytiker på konsultbolaget WSP, lyfter i en krönika i Fastighetsnytt blicken mot andra innovativa åtgärder som genomförts utomlands.

Finansieringshjälp till förstagångsköpare är vanligt i många länder men saknas i Sverige. Ett exempel är Kanada som låter köpare av sin första bostad låna av sitt eget pensionssparande. Efter 15 år ska lånet, som är ränte- och skattefritt, betalas tillbaka.

I Storbritannien finns bland annat programmet Help to buy som är ett förmånligt lån. En bostadsköpare lägger minst 5 procent i kontantinsats och får låna 40 procent av bostadens värde förmånligt från staten. Lånet är räntefritt i fem år och har därefter en låg ränta.

I Sydkorea köper staten äldres hus och gör om dem till ungdomsbostäder och i flera länder går arbetsgivare in och ger bidrag till bosparande, bygger bostäder eller hyr ut mark billigt. Ikea och Lego är två jättar som byggt bostäder till anställda i Reykjavik respektive Billund.

Goda exempel saknas inte. Nu måste partierna lyfta blicken och komma överens om bostadsreformer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer