Annons

Politikerna sitter på händerna när Ingves bjuder på godis

Sommarens prislyft på bostadsmarknaden var ingen dagslända. Augusti månads uppgång visar på stabilitet.

Men politikerna kan ändå inte ducka för den akuta bristen på bostadsreformer.

Foto:Mickes Fotosida / Mostphotos, Emil Wesolowski

Breda uppgångar under tre månader enligt Svensk Mäklarstatistik har satt fart på bostadsmarknaden. I augusti såldes 14.700 bostäder, vilket är fler än samma månad under fjolåret. Mest drag var det kring bostadsrätter, som med 2 procent steg mest i centrala Stockholm och centrala Göteborg.

Torsdagens besked från Stefan Ingves, oförändrad ränta men långsammare räntehöjningar framöver, kanske inte är en bloddoping rätt in i bostadsmarknaden men åtminstone en vitamininjektion. Räntan ska stiga med modesta en halv procentenhet under tre år enligt riksbankens prognos.

Det är en viktig signal om fortsatt låga räntor. För trots att räntorna ligger på historiskt låga nivåer har det funnits en oro över höjningar. En färsk undersökning, beställd av Svensk Fastighetsförmedling, visar att tre av tio bolåntagare bekymrar sig för stigande boräntor. Dessutom skulle var tredje tvingas flytta om boendekostnaderna ökar med mer än 3.000 kronor i månaden.

Riksbanken räknar nu, enligt tisdagens rapport, med att bostadspriserna fortsätter att stiga svagt och att riskerna för en kraftig korrigering har minskat. Det är en syn som en majoritet av svenska bankekonomer delar.

Samtidigt fungerar den svenska bostadsmarknaden uselt på många sätt. Rörligheten är dålig på grund av bland annat skatteregler, kreditåtstramningar gör det mycket svårt för unga hushåll och nykomlingar på bostadsmarknaden att få fotfäste, hyresmarknaden är tuff och kräver extremt långa kötider i både stora och medelstora städer. Samtidigt har nyproduktionen mer eller mindre tvärbromsat efter prisfallet 2017 som skrämde bort kunderna.

Den katalog av åtgärder som många experter och kommissioner efterfrågar är välkänd. Linda Lövgren, senioranalytiker på konsultbolaget WSP, lyfter i en krönika i Fastighetsnytt blicken mot andra innovativa åtgärder som genomförts utomlands.

Finansieringshjälp till förstagångsköpare är vanligt i många länder men saknas i Sverige. Ett exempel är Kanada som låter köpare av sin första bostad låna av sitt eget pensionssparande. Efter 15 år ska lånet, som är ränte- och skattefritt, betalas tillbaka.

I Storbritannien finns bland annat programmet Help to buy som är ett förmånligt lån. En bostadsköpare lägger minst 5 procent i kontantinsats och får låna 40 procent av bostadens värde förmånligt från staten. Lånet är räntefritt i fem år och har därefter en låg ränta.

I Sydkorea köper staten äldres hus och gör om dem till ungdomsbostäder och i flera länder går arbetsgivare in och ger bidrag till bosparande, bygger bostäder eller hyr ut mark billigt. Ikea och Lego är två jättar som byggt bostäder till anställda i Reykjavik respektive Billund.

Goda exempel saknas inte. Nu måste partierna lyfta blicken och komma överens om bostadsreformer.


Innehåll från ISRAnnons

De är i immunterapins framkant

Ola Winqvist, CEO på ISR.
Ola Winqvist, CEO på ISR.

ISR Immune System Regulation Holding är ett läkemedel- och forskningsbolag inom immunterapi. Sedan 2012 arbetar de på bred front för att bekämpa några av världens mest ökända sjukdomar som hiv, cancer och hepatit B. En nyligen genomförd nyemission visar på ett mycket starkt intresse från investerare. 

Svenska ISR, med bas på Karolinska Institutet i Stockholm, startade via en upptäckt från djurvärlden. ISR såg att kastrerade katter sjuka i fiv – motsvarigheten till hiv – överlevde i markant högre grad till skillnad mot okastrerade katter som drabbats av viruset. 

– Kastreringen av katter leder till att produktionen av könshormoner släcks ner. Hjärnsystemet producerar då substansen GnRH – en liten molekyl med stor betydelse. Den stimulerar frisättningen av könshormoner men aktiverar även viktiga delar av immunsystemet så att infektionen börjar behandlas, säger Ola Winqvist, CEO på ISR.

EXTERN LÄNK: Nyfiken på ISR:s teknologi? Läs mer här

Pågående behandlingsstudier 

Den här insikten lade grunden för ISR, som i dag utvecklar nästa generations immunstimulerande läkemedelskandidater.

– Hormonet GnRH har funnits som läkemedel på marknaden i över 30 år och används bland annat mot prostatacancer. Då exponeras viruset för immunsystemet som kan eliminera den infekterade cellen, säger Ola Winqvist. 

Nu pågår behandlingsstudier på sjukhus i Stockholm och Göteborg kring om hivpatienter som får bromsmedicin kan minska den integrerade virusmängden och eventuellt bota sjukdomen. 

– När coronapandemin mattats av kommer vi även påbörja en studie i Berlin med smittade patienter som är resistenta mot bromsmedicin. Artresistens drabbar upp till 14 procent av hivsmittade. Det är ett stort problem som leder till att patienten riskerar att vidareutveckla aids. Det här ser vi som en marknadsintroduktion där tiden till marknaden bedöms vara väldigt kort, säger Ola Winqvist. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om bolagets arbete med läkemedel för hiv-marknaden

Stark ekonomisk plattform 

ISR senaste förträdesemission, som avslutades 29 maj, tillförde bolaget cirka 71,7 miljoner kronor. Det ger dem en stark ekonomisk plattform för att kunna genomföra kommande studier och visar att investerarna har en god tilltro till bolagets utvecklingsarbete. 

– Vi står på flera ben: hiv, cancer, hepatit B och, mest aktuellt, ett vaccin mot coronaviruset. Vi har med andra ord en utvecklingsportfölj med stor potential och studier som behöver refinansieras. De som valt att gå in i det här ser, precis som oss, en rad möjligheter som snart öppnas upp, säger Lennart Dreyer, COO på ISR, och avslutar: 

– Vi vill tacka både nytillkomna och tidigare aktieägare för förtroendet som vi har fått. Det finns en enorm marknad i både öst och väst som väntar på oss. I Kina lider till exempel 100 miljoner människor av hepatit B och vår artresestentstudie kommer med all sannolikhet bli intressant för den amerikanska marknaden – en spännande pipeline, minst sagt! 

Fakta ISR
ISR Immune System Regulation Holding AB är ett innovationsdrivet forskningsbolag med fokus på immunsystemet, baserat på Karolinska Institutet i Stockholm. Bolaget utvecklar immunstimulerande läkemedel för att behandla kroniska infektionssjukdomar och cancer genom att aktivera det egna immunsystemet. Just nu genomför ISR flera viktiga studier, både när det gäller hiv och cancer som kan få stor betydelse för framtidens behandlingar. EXTERN LÄNK: Läs mer här

Mer från ISR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ISR och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?