ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Politikerna säger blankt nej till fastighetsskatt

  • Magdalena Andersson - Ulf Kristersson Foto: Patrik Olsson

Att återinföra ”Sveriges mest hatade skatt”, fastighetsskatten, är inget framgångsrecept för den som vill vinna ett val. Men vid en bred politisk skatteöversyn skulle det kunna finnas öppningar.

Fler och fler tunga profiler vill se fastighetsskatten återinföras. Men från politikerna blir det blankt nej. I Di:s nya poddradioprogram ”Di:s politikermöte” frågar Di:s politiska reporter Linda Öhrn finansminster Magdalena Andersson om hon kan tänka sig att återinföra fastighetsskatten.

”Vi har ju en fastighetsavgift redan i dag, så det finns ju.”

Men en fastighetsskatt enligt den gamla modellen?

”Det var verkligen inte populär så det står inte särskilt högt upp på önskelistan. Min bedömning är att den var så impopulär att det riskerar att undergräva legitimiteten för skattesystemet”, säger Magdalena Andersson.

Jämför bolåneräntor ¬– från 1,25% (extern tjänst)

Även Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson får i samma poddradio samma fråga.

”Vi har en fastighetsavgift. Att återinföra fastighetsskatten tror jag ingen tycker är aktuellt”, säger han.

Men både Magdalena Andersson och Ulf Kristersson öppnar för en bred översyn av det svenska skattesystemet.

”Men då måste det politiska läget se annorlunda ut än nu. Att försöka förhandla en skattereform och komma överens med alla sju partierna från Vänsterpartiet till Moderaterna har känts som en övermäktig uppgift, men det kan ju se annorlunda ut efter nästa val”, säger Magdalena Andersson.

Så det förutsätter att alliansen splittras upp?

”Det skulle underlätta, ja.”

Ulf Kristersson menar att det i en sådan översyn är viktigt att se till helheten.

”Mitt löfte är att om man ska göra stora reformer ska man göra dem samlat. Att avskaffa ränteavdragen som isolerad skattehöjning här och nu kommer vi inte att medverka till. Jag har gång på gång sagt att om regeringen vill göra en stor bostadspolitisk och stor skattepolitisk reform som ser över helheten, då kommer vi självklart inte villkora med att ränteavdragen inte får tittas på. Men att nu bara hjälpa regeringen som höjer alla andra skatter att höja skatten ytterligare för 70 procent av Sveriges bolånetagare, det är inte aktuellt”, säger han.

Christian Ekström, vd för skattebetalarnas förening känner sig inte helt trygg med politikernas besked.

”Det ska man aldrig lita på. Skälet till att de säger så nu är att de vet hur impopulär skatten var. Om något av blocken skulle föreslå det skulle det kraftigt gynna det andra blocket. 

Han är oroad över att politikerna efter valet kommer överens om en skatteöversyn där återinförd fastighetsskatt blir en komponent.

”Det är en extremt moraliskt problematisk skatt eftersom den beskattar boende och inte intäkter”, säger Christian Ekström.

Om återinförd fastighetsskatt finansierar skattesänkningar på inkomster då?

”Ska man leta finansieringsutrymme tycker vi att man ska börja på utgiftssidan, Sverige behöver en utgiftsreform mycket mer än en skattereform.”

Tyck till