1515

Politikerna ryter till mot bankerna: ”Bör tänka sig väldigt noga för”

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) ryter till mot bolag, i synnerhet banker, som planerar att dela ut mångmiljardbelopp i coronakrisens Sverige. Moderatledaren Ulf Kristersson håller med.
”De bör tänka sig väldigt noga för”, säger Per Bolund. 

Finansmarknadsminister Per Bolund och Moderatledaren Ulf Kristersson.
Finansmarknadsminister Per Bolund och Moderatledaren Ulf Kristersson.

Finansmarknadsminister Per Bolund riktar skarp kritik mot de finansiella företag som fortfarande utgås med tanken på att dela ut pengar till aktieägarna. Totalt planerar bankerna att dela ut 50 miljarder, där Handelsbanken är först ut vid onsdagens stämma. 

Finansmarknadsminister Per Bolund riktar nu en skarp varning till bankerna. 

”De bör tänka sig väldigt noga för”, säger Per Bolund. 

Flera av bankerna har köpt sig extra tid som skulle kunna användas till att fundera över frågan ett varv till, konstaterar han. Finansmarknadsministern utgår ifrån att så sker. 

”Jag är övertygad om att bankerna förstår att det kommer att sticka i ögonen på människor som nu är oroliga för sin ekonomi om man gör vidlyftiga utdelningar. Jag tycker det är direkt olämpligt i det svåra läge som är att i det läget nu göra utdelningar från bankerna”, säger han. 

Handelsbanken kallar till stämma imorgon, hur borde aktieägarna tänka, agera? 

”Jag tycker att aktieägarna ska tänka långsiktigt. Man har fått goda vinster i bankerna tidigare år, man har kunnat göra stora utdelningar. Då fanns det en styrka i svensk ekonomi, också i bankerna. Nu är vi i ett annat läge. Nu är vi i en osäker situation och då tycker jag att det ansvarsfulla man bör göra är att avvakta med utdelningar”, säger han. 

”Jag tror att bankerna också är angelägna att om situationen skulle förvärras ytterligare, att staten då är beredd att gå in med fler åtgärder. Vill man att staten tar sitt ansvar måste bankerna också visa att de tar sin del av ansvaret. Det är så klart avgörande för ett fungerade samarbete”, säger han vidare. 

Volvo AB planerade ursprungligen en utdelning på 28 miljarder, nu har man sänkt beloppet till 12 miljarder. 

Hur ser du på att Volvo med ena handen tar emot statlig hjälp och med andra handen delar ut pengar till aktieägarna? 

”Jag tycker att företagen bör fundera väldigt noga på att se till att man har en fungerade samhällsekonomi. Det är något vi alla i slutändan tjänar på. Företagen är beroende av att man har kunder som har en efterfrågan. När vi gör stora insatser från statens sida bör företagen fundera på: Hur gör vi mest ansvarsfullt i det här läget.”

Även Moderaternas partiledare Ulf Kristersson anser att bolagens ägare borde fundera ett varv till på den känsliga frågan. 

”Det är ganska självklart att företag som vill ha statens hjälp för att klara sig igenom en svår situation bör inte samtidigt dela ut pengar. Det är en ganska självklar ömsesidighet”, säger han. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?