1515

Politiker stoppar småhusen – ”vi skulle kunna bygga 20.000 om året”

Efterfrågan på fler småhus är stark. 

Men kommunernas bostadsplanering hindrar ökat byggande, menar Gustaf Edgren på TMF.

”Det finns en kapacitet i småhusbranschen som står outnyttjad.”

Foto:TT

TMF är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den träförädlande industrin och möbelindustrin i Sverige, och har på nära håll följt ett dramatiskt 2020. 

”Vi satte andan i halsen, precis som hela övriga byggbranschen och näringslivet, för ett år sedan. Men byggbranschen i allmänhet har klarat sig över förväntan, och det gäller även för trähus och småhusindustrin. Efterfrågan har inte gett vika på grund av pandemin”, säger Gustaf Edgren, projektledare för trähusgruppen på TMF.

Och efterfrågan ser ut att hålla i sig även framöver. 

”Den är fortsatt hög, och tycks även öka något. Men det är ont om byggrätter för småhustomter i Sverige, vilket håller nere byggandet. Det finns en kapacitet i småhusbranschen som står outnyttjad, som den kommunala planeringen inte släpper fram. Vi har en fortsatt bostadsbrist i Sverige. Men det är en politisk, för att inte säga starkt tjänstemannaförankrad, inställning att småhus inte är en del av lösningen”, säger han. 

Gustaf Edgren
Gustaf Edgren

Enligt Gustaf Edgren byggs mellan 40.000 och 50.000 bostäder varje år, varav småhus står för knappt 10.000. 

”Det är en ansenlig del, men i relation till att 7 av 10 vill bo i småhus är den för liten. Vi skulle kunna bygga 20.000 småhus om året utan att dra ner på lägenhetsbyggandet, vilket starkt skulle bidra till minskad bostadsbrist. Men den allmänna bilden är tyvärr att enbart höghusbebyggelsen ska rädda oss.”

Den digitala utvecklingen under Corona-krisen driver också på efterfrågan på villalivet utanför städerna, menar han. 

”Man har upptäckt att man enkelt kan bo och verka en bit ifrån stadskärnan, det har verkligen satts på prov under pandemin”, säger Gustaf Edgren. 

Kommer vi att se fler nybyggda småhus 2021 jämfört med i fjol?
”Det är för tidigt att slå fast, men vad vi hittills sett kommer siffrorna att ligga kvar på samma nivå och kanske även öka något.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?