1515
Annons

Politiker och journalister mördade i Finland

De kvinnor som sköts ihjäl i Imatra i Finland var stadsfullmäktiges ordförande och två journalister, säger polisen på en pressträff.

Stämningen präglas av chock i den lilla orten Imatra i södra Karelen. De tre offren var på platsen tillsammans.

Enligt polisen hade den misstänkte inte alkohol i blodet och polisen har inga uppgifter om motivet.

Vapnet var ett lagligt jaktgevär som inte tillhörde den misstänkta gärningsmannen. Enligt polisens uppskattning avlossades fyra eller fem skott.

Polisen uppger att gärningsmannen helt klart har avsett att döda, men har fortfarande uppfattningen att offren valdes slumpmässigt.

Två av kvinnorna var födda på 1960-talet, däribland stadsfullmäktiges ordförande Tiina Wilén-Jäppinen, och en på 80-talet. Alla tre dog omedelbart.

"Folk är verkligen skakade. Man ser känsloutbrott på flera håll", rapporterade tv-kanalen Yles reporter på plats strax före pressträffen.

Blommor har placerats ut i den blodfläckade snön utanför restaurangen Vuoksenvahti, rapporterar flera medier.

"Skottdådet i Imatra är en mycket skakande händelse. Jag deltar i de anhörigas sorg", säger stadsdirektören Pertti Lintunen till FNB.

Staden är inte mer utsatt för våldsbrott än andra i Finland, enligt stadsdirektören, som säger att sådana här händelser märks mer i ett litet samhälle. Imatra har 28 000 invånare.

Offren sköts i huvudet med gevär. Fyra till fem skott avlossades enligt vittnen.

En 23-årig man har gripits misstänkt för dådet, som inträffade omkring midnatt, natten mellan lördag och söndag. Motivet är oklart, enligt polisen, men mannen har tidigare begått våldsbrott.

Ett ögonvittne som befann sig utanför restaurangen berättar för nyhetsbyrån FNB att den misstänkte körde fram till restaurangen med bil. Mannen steg därefter ur bilen, öppnade eld, och satte sig i bilen igen för att invänta polisen. Gripandet gick lugnt till.

Såväl skytten som offren är från orten.

Sociala myndigheter har upprättat ett kriscentrum nära brottsplatsen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?