1515

Politiker! Här är chefsekonomernas önskelista

Svenskt Näringsliv kommer till Almedalen med en lång önskelista över åtgärder för ökat välstånd och en vassare svensk ekonomi. De fackliga chefsekonomerna på LO och TCO köper också flera av förlagen rakt av.

Bild:TT

Sveriges starka statsfinanser och höga BNP-tillväxt imponerar i omvärlden. Men tillväxten per capita sjunker i år under EU-snittet och behoven av ekonomiska reformer bara växer medan politikerna tar myrsteg, konstaterar Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv.

”Politiken har det senaste året nästan bara handlat om spel. Det har tagit nästan allt syre. Sakpolitiska reformer har fått stryka på foten.”

Han har med sig en hel uppsättning förslag till politikerna i Almedalen för att både höja produktiviteten och får fler i jobb. Med dem skulle Sverige klättra från dagens tiondeplats i välståndsligan, enligt Jonas Frycklund.

”Många av de här reformerna skulle öka arbetskraftsutbudet. Därmed skulle vi kunna producera mer och ha mer resurser att ta del av.”

En ny anställningsform med lägre löner är för arbetslösa nyanlända, stramare sjukförsäkring och en konkurrensutsatt arbetsförmedling står högt bland jobbreformerna i Svensk Näringslivs önskelista. Organisationen vill också se järnvägsinvesteringar liksom regellättnader för snabbare bostadsbyggande.

Sänkta marginal- och kapitalskatter och bättre villkor för personaloptioner hör till käpphästarna på skatteområdet, medan utökad rätt till vuxenutbildning och förskola samt en snabbare validering av utländska examina är huvudkrav på utbildningsområdet.

Jonas Frycklund är inte odelat negativ till den rödgröna regeringen, som exempelvis faktiskt byggt ut vuxenutbildningen det senaste året. Han ger dock tummen ned för höjda marginalskatter på inkomster, fortsatta hot om vinstförbud i välfärden och ”passivitet” inför tudelningen på arbetsmarknaden med arbetskraftsbrist och en växande grupp arbetslösa med lång väg till jobb.

I Almedalen fick LO och TCO:s chefsekonomer bemöta Svenskt Näringslivs reformlista på söndagen. De var rörande överens om behoven av fler utbildningsplatser.

”Förslagen kring utbildning och kompetensförsörjning är bra. En av våra stora utmaningar framöver kommer att vara att hitta människor som kan göra jobben”, säger TCO:s Mikael Sandström.

"Det som håller oss tillbaka mycket just nu är vad vi kallar kunskapsklyftan. Det finns många lediga jobb men alltför få som har färdigheter att ta dem", säger Ola Petterson.

”Jag tror också vi har en samsyn kring behovet av stora investeringar under lång tid, både i infrastruktur och bostäder. Vi har underinvesterat under många år. Det har dämpat vår tillväxt och våra tillväxtförutsättningar”, tillägger han.

De fackliga ekonomerna ger däremot inte mycket för näringslivets förslag om enkla jobb.

”Svensk Näringsliv har en övertro på att enkla jobb ska lösa alla problem med nyanlända. Alternativet till det är mer utbildning”, säger Mikael Sandström.

Ola Pettersson sågar låglönejobb som en kortsiktig lösning på utmaningen med många lågutbildade arbetslösa.

”Det räcker inte bara att få in den där första foten på arbetsmarknaden. Det handlar om att kunna klara sig kvar även genom strukturomvandling och konjunkturvändningar, med en hygglig inkomst och en pension”, säger Ola Pettersson.

Svensk Näringslivs Jonas Frycklund replikerar:

”På lång sikt finns förstås en teknisk utveckling som tuggar på. Men det är väldigt dålig tajming om vi rationaliserar bort enkla jobb precis samtidigt som vi har en stor grupp som står utanför arbetsmarknaden.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?