Annons

Politiker flaggar för hyrestak i Göteborg

Inom några år kommer ett stort antal bostäder att byggas i den tidigare frihamnen i centrala Göteborg. Kommunen, som äger marken, har ställt som krav på byggherrarna att en fjärdedel av bostäderna ska bli billiga hyresrätter.

Bild:TT

Nu överväger man också att införa en högsta tillåtna inkomst för den som vill hyra någon av de billiga lägenheterna, skriver Hem & Hyra.

"Som politiker måste vi våga prova något nytt", säger Mattias Jonsson (S), som är riksdagsman och ordförande i det kommunala bolaget Älvstranden, till tidningen.

Tanken får dock kritik av Hyresgästföreningen, som anser att den är ett hot mot den svenska modellen med hyresförhandlingar.

Enligt Hem & Hyra påminner inkomsttaket om så kallad "social housing", med offentligt subventionerade bostäder för hushåll med svag ekonomi, som finns i andra länder. Alla riksdagspartier har hittills sagt nej till den modellen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?