1515
Annons

Politiker covidpositiv – träffade Xi Jinping

En parlamentariker i Hongkong har testat positivt för covid-19, kort efter att ha träffat Kinas ledare Xi Jinping.

Foto:Selim Chtayti

Tidigare i veckan besökte Kinas ledare Xi Jinping den autonoma regionen Hongkong för att markera 25-årsdagen av dess överlämnande från Storbritannien. Det var ledarens första resa utanför Kina sedan utbrottet av pandemin.

Steven Ho är den parlamentariker som testat positivt. Han är en 42-årig medlem av Hongkongs största pro-kinesiska parti och var en av cirka hundra tjänstemän som tilläts ha nära kontakt med Xi för ett samtal på torsdagseftermiddagen.

Bilder som släppts av regeringen visar att han stod två rader direkt bakom Xi.

Ho testade negativt den första dagen av Xis besök på torsdagen och gav sedan ett osäkert test på fredagen, enligt honom själv.

Han deltog därför inte i några evenemang på fredagen, säger han i ett uttalande på sociala medier.

Kina är det enda stora landet som fortfarande har nolltolerans mot covid, med stora restriktioner och masstestning som följd.

Xi har inte lämnat Kina på nästan 900 dagar och landets gränser har till stor del varit stängda för de flesta utomstående.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera