1515
Annons

Politik i centrum på Business Arena

Omvärldsfrågorna tog stor plats under inledningsdagen när fastighetsbranschen samlades på Business Arena i Stockholm. 

Alasdair Ross från The Economist tog bland annat upp konsekvenserna av 

konflikten mellan USA och Kina.

Alasdair Ross på tidskriften The Economist, samlade en stor åhörarskara på förmiddagen. I sitt föredrag fokuserade han på det världsekonomiska läget och de geopolitiska spänningarna.
Alasdair Ross på tidskriften The Economist, samlade en stor åhörarskara på förmiddagen. I sitt föredrag fokuserade han på det världsekonomiska läget och de geopolitiska spänningarna.Foto:Amanda Lindgren

Med 17 seminarier, ett trettio­tal fördjupningar och nästan 200 utställare lockar Business Arena i Stockholm både svenska och utländska aktörer från hela fastighets­branschen. Under årets upplaga av den två dagar långa konferensen, ska avgörande framtidsfrågor diskuteras och temperaturen ska tas på Sverige och omvärlden. 

”Vi arbetar hårt med att skapa ett relevant innehåll som ligger i framkant för hela målgruppen”, säger Lena Stark, vd för Fastighetsnytt som arrangerar konferensen. 

”Det är just bredden på seminarierna och spännvidden på aktörerna som besöker Business Arena, som är evenemangets styrka. Det har blivit en plattform där fastighets- och byggbolag, arkitekter, investerare men också kommuner och konsulter får möjlighet att träffas och tillsammans utveckla samhällsbyggnadssektorn”, fortsätter hon. 

När Di var på plats under onsdagen fanns flera tunga talarnamn från bland annat näringsliv, universitet och kommuner. Högt upp på agendan stod valet 2018 och vilka effekter utgången kan få. 

En av de inledande talarna var också från politikens håll, Karin Wanngård, finans­borgarråd (S) från Stockholms stad. 

Den andra av onsdagens inledningstalare var Alasdair Ross, redaktör på tidskriften The Economist. Han fokuserade på det världsekonomiska läget och de geopolitiska spänningarna.  

”I ekonomiska termer ser det globala läget positivt ut. Men börjar man titta på andra faktorer, inte minst politiken, blir bilden mer osäker och oroande. Det är mycket som är på gång och det är ingen tvekan om att Trump eldar på”, säger Alasdair Ross. 

Han pekade på konflikten mellan USA och Kina som en av de mer oroande situationerna. Men tog även upp ett alltmer polariserat Europa. 

”Europa ligger bra till ekonomiskt, men det finns orosmoln som brexit och en växande nationalism där politiken i EU drar sig alltmer åt höger av ledare som Viktor Orbán. Men vad som kan vara det största bekymret för den globala ekonomin är handelskriget mellan USA och Kina. Att skydda sin egen ekonomi genom att bygga barriärer mot alla andra länder har inte fungerat tidigare. Frågan är nu hur dessa två länder ska dämpa konflikten”, säger Alasdair Ross.

Alasdair Ross föredrag följdes av ett panelsamtal som fortsatte på samma spår, men där deltagarna smalnade ned bilden till Sveriges ekonomiska motståndskraft. 

”För Sverige ser det i huvudsak bra ut, landet har blivit mer komplett som ekonomi och har därtill starka offentliga finanser och hög sysselsättning. Men det finns utmaningar som exempelvis rör produktivitetsutvecklingen”, säger paneldeltagaren Anders Sundström, ordförande i Kaunis Iron och tidigare S-minister. 

”Och att vi under de senaste åren inte har haft en fungerande regering, med anledning av den nya politiska situa­tionen, har lett till att det brustit i investeringar som gällt infrastruktur, produk­tivitet och utbildning”, fortsätter Anders Sundström. 

Förutom att valet var ett hett ämne under onsdagens konferens, följde flera av dagens punkter bland annat spåren samhällsbyggnad, bostäder, digitalisering samt temat fastighet och finans.


Stoltenberg: Vi löser det här

Besluten i Sverige och Finland att ansöka om Natomedlemskap är historiskt och de ultimatum som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ställt kommer att kunna lösas.

Det sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Davos bara timmar efter Turkiet presenterat sin kravlista för att godkänna ett svenskt medlemskap. 

Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.
Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.Foto:Markus Schreiber
Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.
Jens Stolgenberg, Natos generalsekreterare.Foto:Alessandro della Valle

Under tisdagen presenterade Turkiet en kravlista för att godkänna Sveriges Natomedlemskap. Men Jens Stoltenbergs övertygelse om att Sverige blir Natomedlem är orubbad. 

”Alla allierade är överens om att Natos utvidgning har varit en succé. Därför är jag säker på att vi hittar en sätt att lösa alla allierades säkerhetsoro och välkomna Natos närmaste partners i vår familj av fria nationer”, sa Jens Stoltenberg, som talade med Turkiets president Erdogan i lördags. 

”Turkiet har uttryckt oro för terrorism och sin säkerhet. Vi måste göra det vi alltid gör i Nato, vi sitter ned och löser problemen. Det har vi gjort många gånger genom åren”, sa han på toppmötet i Davos. 

Han sa att han givetvis känner Sverige och Finland väl, att länderna kommer att bidra till Natos gemensamma försvar och att det är viktigt inte minst för Baltikum, där Nato har ökat sin närvaro, delvis för att minska oron för ökat hot under den tiden Sverige och Finlands ansökan behandlas. 

President Putins kravlista från december, på att Nato skulle minska sin närvaro och inte anta nya medlemmar fick motsatt effekt, konstaterade han. 

”Putin ville ha mindre Nato vid sina gränser och startade ett krig. Nu får han mer Nato vid sina gränser.” 

Men Jens Stoltenberg poängterade också vikten av att ta hänsyn till Turkiets oro. 

”Turkiet är en viktig allierad, med ett strategiskt geografiskt läge. Ingen Natomedlem har drabbats så mycket av terror och ingen har så många flyktingar”, sa Jens Stoltenberg. 

Han anser att ett finskt och svensk medlemskap skulle stärka de redan starka banden mellan Nato och Europa. Han avlöste också EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på den stora scenen på kongresshallen i Davos, där hon bland annat talat om EU:s försvarsinitiativ.

”När Sverige och Finland blir Natomedlemmar är 96 procent av dem som lever i EU en del av Nato. Vi delar invånare, vi delar territorium och vi delar utmaningar”, sa Jens Stoltenberg.  

Han välkomnar också EU:s försvarsinitiativ, inte minst för att det europeiska försvaret är så splittrat.

”I USA finns det många tanks, av en sort. I EU finns det få tanks, av nio olika sorter. Det ger ingen skalbarhet och stora extrakostnader för underhåll. Och detta gäller nästan alla militära kapaciteter i Europa”, konstaterade han. 

Alla försvarsinitiativ i Europa bör minska denna fragmentisering och uppmuntra till mer försvarsinvesteringar, sa han, men skickade också med en varning:  

”Ett EU-försvar får inte konkurrerar med Nato eller bli en kopia av Nato. Nato kommer att fortsatt att vara hörnstenen i den europeiska säkerhetsordningen”, sa han.  

”Alla försök att dela Europa och Nordamerika kommer inte bara att försvaga Nato, det kommer att dela Europa. Vi behöver EU och Nordamerika tillsammans i Nato”, sa han. 

Han ville inte spå utgången av kriget i Ukraina men sa att Vladimir Putins strategi - att på kort tid ta huvudstaden och avsätta regeringen - tydligt misslyckats. 

Samtidigt har kriget visat hur stor skada ekonomiska band med totalitära regimer kan orsaka - och det gäller även Kina, enligt Natochefen. 

”Internationell handel har tveklöst gett stor ekonomiska fördelar och jag är en av flera här som i många år jobbat för globalisering”, sa han. 

Men våra ekonomiska val har konsekvenser för vår säkerhet. ”Frihet är viktigare än frihandel. Våra värden är viktigare än vinst”, sa han och gav rysk gas och kinesisk 5g-teknik som exempel. 

”Frihandel har gett välstånd. Men det har ett pris. Handel med totalitära regimer underminerar vår säkerhet”, sa Natochefen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?