ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fastighet

Politik i centrum på Business Arena

  • Alasdair Ross på tidskriften The Economist, samlade en stor åhörarskara på förmiddagen. I sitt föredrag fokuserade han på det världsekonomiska läget och de geopolitiska spänningarna. Foto: Amanda Lindgren

Omvärldsfrågorna tog stor plats under inledningsdagen när fastighetsbranschen samlades på Business Arena i Stockholm. 

Alasdair Ross från The Economist tog bland annat upp konsekvenserna av 

konflikten mellan USA och Kina.

Med 17 seminarier, ett trettio­tal fördjupningar och nästan 200 utställare lockar Business Arena i Stockholm både svenska och utländska aktörer från hela fastighets­branschen. Under årets upplaga av den två dagar långa konferensen, ska avgörande framtidsfrågor diskuteras och temperaturen ska tas på Sverige och omvärlden. 

”Vi arbetar hårt med att skapa ett relevant innehåll som ligger i framkant för hela målgruppen”, säger Lena Stark, vd för Fastighetsnytt som arrangerar konferensen. 

”Det är just bredden på seminarierna och spännvidden på aktörerna som besöker Business Arena, som är evenemangets styrka. Det har blivit en plattform där fastighets- och byggbolag, arkitekter, investerare men också kommuner och konsulter får möjlighet att träffas och tillsammans utveckla samhällsbyggnadssektorn”, fortsätter hon. 

När Di var på plats under onsdagen fanns flera tunga talarnamn från bland annat näringsliv, universitet och kommuner. Högt upp på agendan stod valet 2018 och vilka effekter utgången kan få. 

En av de inledande talarna var också från politikens håll, Karin Wanngård, finans­borgarråd (S) från Stockholms stad. 

Den andra av onsdagens inledningstalare var Alasdair Ross, redaktör på tidskriften The Economist. Han fokuserade på det världsekonomiska läget och de geopolitiska spänningarna.  

”I ekonomiska termer ser det globala läget positivt ut. Men börjar man titta på andra faktorer, inte minst politiken, blir bilden mer osäker och oroande. Det är mycket som är på gång och det är ingen tvekan om att Trump eldar på”, säger Alasdair Ross. 

Han pekade på konflikten mellan USA och Kina som en av de mer oroande situationerna. Men tog även upp ett alltmer polariserat Europa. 

”Europa ligger bra till ekonomiskt, men det finns orosmoln som brexit och en växande nationalism där politiken i EU drar sig alltmer åt höger av ledare som Viktor Orbán. Men vad som kan vara det största bekymret för den globala ekonomin är handelskriget mellan USA och Kina. Att skydda sin egen ekonomi genom att bygga barriärer mot alla andra länder har inte fungerat tidigare. Frågan är nu hur dessa två länder ska dämpa konflikten”, säger Alasdair Ross.

Alasdair Ross föredrag följdes av ett panelsamtal som fortsatte på samma spår, men där deltagarna smalnade ned bilden till Sveriges ekonomiska motståndskraft. 

”För Sverige ser det i huvudsak bra ut, landet har blivit mer komplett som ekonomi och har därtill starka offentliga finanser och hög sysselsättning. Men det finns utmaningar som exempelvis rör produktivitetsutvecklingen”, säger paneldeltagaren Anders Sundström, ordförande i Kaunis Iron och tidigare S-minister. 

”Och att vi under de senaste åren inte har haft en fungerande regering, med anledning av den nya politiska situa­tionen, har lett till att det brustit i investeringar som gällt infrastruktur, produk­tivitet och utbildning”, fortsätter Anders Sundström. 

Förutom att valet var ett hett ämne under onsdagens konferens, följde flera av dagens punkter bland annat spåren samhällsbyggnad, bostäder, digitalisering samt temat fastighet och finans.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies