Polisens råd till familjen: Betala inte

Tiden sedan den bortförda kvinnan försvann har varit otroligt krävande och utmattande för familjen, säger deras ombud.

”Det är ingen tvekan om att familjen upplever bortförandet av Anne-Elisabeth som en grym och omänsklig handling”, säger advokat Svein Holden vid en presskonferens.

Nu vill familjen komma i kontakt med kidnapparna för att få bekräftelse på att hon är vid liv.

Foto:TT

Den 68-åriga kvinnan är gift med en av Norges rikaste män. Hon tros ha blivit bortförd från sitt hem och krav om lösesumma har ställts.

Enligt polisen sågs hon senast vid liv den 31 oktober i fjol. Sedan dess har man inte hört någonting från henne.

”Det är ett mycket svårt fall”, säger Tommy Brøske vid norska polisen under en presskonferens.

Samtidigt finns ännu inga tecken på att hon inte är vid liv, enligt Tommy Brøske.

”Vår huvudhypotes har hela tiden varit att målsägande är bortförd från sitt hem mot sin vilja av okända gärningsmän.”

Spår har säkrats under utredningen, men ännu finns ingen misstänkt.

”Det är ett mycket svårt fall och det har vår högsta prioritet”, säger Brøske.

Polisen har arbetat i tysthet för att försöka hitta Anne-Elisabeth Falkevik Hagen efter det att hon försvann. Motivet bakom bortförandet ser ut att vara ekonomiskt och de misstänkta gärningsmännen har krävt en lösesumma i kryptovaluta.

”Allvarliga hot har framförts om vad som sker med henne om kraven inte tillmötesgås”, säger Tommy Brøske.

Läs mer: Miljardärens fru misstänks kidnappad – krav på miljoner 

Trots det har polisen rått familjen att inte infria kraven, vilket familjen bestämt att följa enligt deras advokat.

”Med tanke på att vi fått ett sådant entydigt råd har det varit svårt att tänka sig att man skulle agera i strid med det rådet”, säger Svein Holden.

På frågan om det var ett svårt beslut att låta bli att betala lösesumman svarar han:

”Det är klart att den bedömningen har varit väldigt svår”, säger han och tillägger att familjen har tilltro till att polisen utreder fallet på bästa möjliga sätt.

Enligt norska VG handlar kraven om nio miljoner euro (motsvarande 92 miljoner svenska kronor) i lösesumma som ska betalas ut i den digitala valutan monero.

Tommy Brøske nämner att utredningen pågått i flera veckor, men han vill inte gå in på när den inleddes.

”Vi har behov av information. Det är bakgrunden till varför vi nu av taktiska skäl väljer att offentliggöra fallet. Vi hoppas och tror att det kan leda till att vi får information från allmänheten och andra”, säger Brøske.

Han preciserar att polisen behöver hjälp med iakttagelser av personer som fanns i området. Man hoppas att människor minns vad de sett eftersom halloween inträffade samma dag.

”Vi är beroende av tips från allmänheten”, säger Brøske, som säger att han inte kan minnas ett liknande fall i Norges historia.

Polisen bekräftar att man haft en begränsad kontakt med de misstänkta gärningsmännen, via en digital kanal. Brøske vill inte gå in på vilken, eller när kontakten skett.

Enligt VG har ett skriftligt meddelande på dålig norska hittats i kvinnans hus i Fjellhamar nära Oslo. I meddelandet finns ett hot om att döda henne om polisen kontaktas. Polisen ska, för att inte bli upptäckt, ha använt sig av falskskyltade bilar när de kört till huset för att säkra spår, uppgifter som Brøske inte vill kommentera.

Förutom den norska polisen är Interpol och Europol inkopplade i fallet. Också den nationella polisgrupp som förhandlar om gisslan är involverad.

Tommy Brøske konstaterar att polisen inte vet var Falkevik Hagen hålls fången, eller om hon hållits på samma plats sedan hon fördes bort.

”Det kan vara såväl innanför som utanför Norges gränser.”

Svein Holden säger att familjen önskar att komma i kontakt med gärningsmännen.

”De önskar att få en bekräftelse att hon mår bra, att hon är vid liv”, säger advokaten Svein Holden och fortsätter:

”Om man får det är familjen inställd på att inleda en process för att få hem henne.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?