ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Polisen varnar: Microsoft-bedrägerierna är tillbaka

  • Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Från att ha varit relativt förskonade den senaste tiden har polisen uppmärksammat en ny våg av så kallade Microsoft-bedrägerier i Sverige.

”Vi har definitivt märkt av att de har kommit i gång igen”, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.

Samtal om falsk teknisk support har länge varit ett problem för både polisen och Microsoft själva. Det senaste året har bedrägerier kopplat till datorföretag inte varit lika vanliga som tidigare, men nu ser det ut som att en ny våg av fenomenet är på väg.

”Jag har inga siffror på antalet anmälningar, men vi har definitivt märkt av att de har kommit i gång igen”, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.

Senast polisen gick ut med varningar gällande samtal från personer som säger sig komma från Microsoft var för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess har svenskarna varit relativt förskonade från den typen av bedrägerier.

”Om jag inte är felunderrättad så har de fortsatt med de här bedrägerierna internationellt, men nu verkar de ha kommit tillbaka till Sverige i en större skala igen”, säger Lotta Mauritzson.

  • Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter. Foto: Polisen

Om någon ringer och säger sig vara från Microsoft, eller något annat datorföretag för den delen, och berättar att ens dator har drabbats av virus eller ber en logga in med sitt bank-id, ska man genast lägga på luren.

”Den övervakningen av varje enskild dator kan inte ett globalt företag ha”, säger Lotta Mauritzson.

I händelse av att man lämnat ut exempelvis kontouppgifter och blivit av med pengar, ska man omedelbart kontakta banken och därefter göra en polisanmälan. Bedragarna försöker ofta flytta pengarna i många steg för att lättare undkomma rättvisan, men i många fall har banken och polisen lyckats frysa pengarna.

Under fjolåret hade polisen stora problem med så kallad ”vishing”, alltså att en person ringer upp och försöker få en att lämna inloggningsuppgifter till banken. Men efter att polisen har samarbetat med Finansinspektionen och bankerna om att hitta metoder för att minska möjligheterna att begå brottet, så har brotten kommit ner på lägre nivåer igen.

Under sommaren har det dock återigen blivit ett uppsving för ”vishing”, och numera är det de unga som drabbas i en större utsträckning.

”Det här är personer som i princip är uppväxta med telefonen i handen. Säger någon att man ska trycka på telefonen så gör man det utan att tänka efter så mycket, särskilt om man inte vet vad till exempel en kreditupplysning är”, säger Lotta Mauritzson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer