1515

Polisen: Utredningen kan ta ett år

Det kommer ta uppemot ett år att utreda dådet på Drottninggatan. Det säger polisen på en presskonferens på måndagen.

En 39-årig man från Uzbekistan sitter anhållen för dådet i Stockholm. Polisen är säker på att de har fått fast gärningsmannen men fortsätter att utreda vad som hänt och varför.

Senare på måndagen begärdes 39-åringen häktad. Vice chefsåklagare Hans Ihrman har lämnat in en häktningsframställan till Stockholms tingsrätt, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. Häktningsförhandlingen kommer att äga rum på tisdag. Det är ännu oklart vilken tid den hålls.

”Det här kommer ta uppemot ett år att driva den här förundersökningen i hamn”, säger Mats Löfving, chef för Noa, nationella operativa avdelningen.

Noa har tagit över ansvaret för utredningen om fredagens attack och räknar med att det kommer krävas ett hundratal poliser och omkring ett år att bli klar.

"När det gäller utredningsläget känner jag mig väldigt trygg över att vi har rätt gärningsman som körde lastbilen, säger rikspolischef Dan Eliasson.

"Vi har teknisk bevisning och uppgifter från den misstänkte själv."

Ytterligare en person har anhållits. Polisen har sett kopplingar mellan de två anhållna men rikspolischefen vill inte gå in på några detaljer. Mannen är misstänkt för terrorbrott men är anhållen på den lägre misstankegraden.

Polisen fortsätter med flera insatser. Hittills har omkring 600 förhör genomförts och polisen räknar med att ta in flera personer för förhör framöver.

"Under natten och morgonen kan vi nämna att ett antal husrannsakningar och gripanden har skett", säger polisens kommenderingschef Jan Evensson.

Polisen kommer även i fortsättningen att arbeta med fallet som en "särskild händelse" och den nationella insatsstyrkan fortsätter ha full beredskap.

Terrorhotsnivån ligger kvar, det vill säga är förhöjd, precis som före fredagens attack.

"Det innebär att det kan ske ett attentat", säger Säpochefen Anders Thornberg.

Säpo tittar särskilt på vit makt-miljön för att ha koll på eventuella högerextrema hämndaktioner och attacker därifrån.

"Det är många personer som är upprörda, det är mycket som rör sig i de här miljöerna", säger Anders Thornberg.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?