Annons

Polisen upplöser coronaskeptikernas demonstration i Berlin

Runt 18.000 demonstranter hade samlats i Berlin för att protestera mot coronarestriktioner. Efter en dryg timme avbröts protesten av polis sedan deltagare vägrat rätta sig efter smittskyddsreglerna.

Demonstrationen i Berlin den 1 augusti.
Demonstrationen i Berlin den 1 augusti.Foto:Markus Schreiber

Mer än 3.000 poliser var utkommenderade för att se till att demonstrationerna höll sig till föreskrifterna och Berlins polischef Barbara Slowik varnade på fredagen för att demonstrationen snabbt kommer att upplösas om deltagarna inte följer säkerhetsreglerna.

”Vi kommer inte att stå och se på hur tiotusentals samlas och skapar smittrisk.”

Demonstrationen hade först fått avslag, men fick klartecken på fredagskvällen – risken för smittspridning räcker inte för att förbjuda demonstrationer. Men kraven på arrangörerna var hårda, vakter och högtalarutrop skulle se till att alla höll en och en halv meters avstånd.

Demonstrationståget avgick vid klockan elva. Till en början behövde demonstranterna inte bära munskydd, men när polisen vid tolvtiden konstaterade att de inte höll avstånden beslutade polisen om munskyddskrav. Strax efter klockan ett avbröt polisen demonstrationen då deltagarna trots upprepade uppmaningar inte följde smittskyddsföreskrifterna.

”Av den anledningen finns det inget annat alternativ än att upplösa församlingen” meddelade polisen över högtalaranläggningen, skriver Berliner Zeitung.

Den 1 augusti hölls en liknande demonstration med runt 20 000 deltagare, en blandning av extremhöger, extremvänster, vaccinmotståndare och konspirationsteoretiker. Även den avbröts tidigt efter flera brott mot smittskyddsreglerna.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på fredagen att kampen mot viruset kommer att bli en stor utmaning under hösten och vintern. Tillsammans med ledarna för de 16 delstaterna presenterade hon en rad nya restriktioner för att hejda smittspridningen – bland annat böter på minst 50 euro för de som inte bära munskydd på platser där det krävs.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?