1515
Annons

Polisen: Tusentals p-böter olagliga

355.000 p-böter som utfärdats i Helsingborg i nära tio års tid saknar enligt polisen stöd i lagen. Värdet på böterna uppgår till närmare 185 miljoner kronor, rapporterar 

SVT Nyheter Helsingborg i samarbete med SVT:s plusredaktion.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Polisen hänvisar till att kommunfullmäktige i Helsingborg tidigare tagit beslut om att enbart kommunanställda får lov att lappa bilister på kommunens mark. Trots det har ett parkeringsbolag på uppdrag av kommunen tagit hand om parkeringsövervakningen.

Först förra sommaren ändrades beslutet, vilket enligt polisen betyder att p-böterna under nära tio års saknar stöd i lagen.

Helsingborg har dock inte ersatt de drabbade bilisterna – och kommunen håller inte heller med polisen.

”Vi har delegerat den här typen av ärenden till vår stadsbyggnadsnämnd. Det innebär att det är nämnden som tar beslut i de här frågorna”, säger Oscar Grönvall, trafikchef i Helsingborgs stad till SVT.

Polisen har i sin granskning upptäckt att även Karlshamn i Blekinge haft liknande brister rörande p-böter.

Cyberattack mot Naturvårdsverket – alla system nere

Alla Naturvårdsverkets it-system ligger nere efter ett dataintrång.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Såväl interna system som kundtjänsten påverkas av dataintrånget. Mejl och andra tjänster går inte att använda.

”Just nu går det inte att kontakta Naturvårdsverket via kundtjänst, e-post eller e-tjänster”, skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Det är oklart hur lång tid it-systemen kommer ligga nere, enligt myndigheten, som skriver att det finns en risk att det kommer att pågå under hela torsdagen.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter upptäcktes dataintrånget i onsdags kväll och flera system stängdes då ned för att begränsa skadorna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera