1515
Annons

Polisen misstänker sprängladdning i Linköping

Polisen misstänker att en sprängladdning orsakade explosionen i Linköping och att den detonerade utomhus.

”Allt tyder på att det är någon som placerat någonting i området kring Ådalagatan, Hamngatan”, säger spaningsledare Magnus Skoglund.

Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT
Foto:Jeppe Gustafsson/TT

Polisen kan ännu inte säga om detonationen varit avsedd att skada någon person eller någon verksamhet i området.

Enligt uppgifter till Borås Tidning misstänks kretsar kring mc-gänget Bandidos ligga bakom sprängningen, men det är inget som polisen vill bekräfta.

”Det kommer in tips om alla möjliga saker, det är en av alla arbetshypoteser och inget jag kan kommentera för tillfället”, säger Magnus Skoglund vid en pressträff i polishuset i Linköping.

Säpo har informerats om händelsen, säger Skoglund, men det finns inga misstankar om terrorbrott. Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse men ingen är misstänkt för brottet.

Larmet om explosionen kom till polisen strax efter klockan nio på fredagsmorgonen. Ett 20-tal personer skadades lindrigt och tre personer fördes med ambulans till Universitetssjukhuset.

De har splitterskador och sårskador. Två patienter är kvar, säger Kim Berg, medicinskt ansvarig vid Region Östergötland, vid en pressträff. Fler personer tog sig till sjukhuset på egen hand, samtliga med lättare skador. De har kunnat lämna sjukhuset.

Statsminister Stefan Löfven (S), som är på besök i Frankrike, säger att han vill uttrycka sin empati för människors rädsla efter det som inträffat, men betonar samtidigt att det är för tidigt att säga huruvida det rör sig om ett brott.

”Skulle det vara så är det bara att konstatera att det är oerhört fegt och så fruktansvärt skrämmande att man kan göra så i ett sådant här område där människor bor”, säger Löfven.

Explosionen orsakade också stora skador på flera närliggande fastigheter. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda. Enligt fastighetsägaren Stångåstadens vd Fredrik Törnkvist är det totalt 109 lägenheter i området som fått skador. 34 lägenheter är värre drabbade än övriga.

”Det är många som inte kommer att kunna flytta hem i kväll”, säger han.

En man som befann sig i närheten berättar för Corren att han trillade omkull av explosionens tryckvåg.

”När jag kom upp såg jag ett stort moln efter explosionen och det flög in plåt och trä på innergården från andra sidan huset.”

Mannen gick närmare explosionsplatsen och såg då förödelsen.

”Det låg blodiga människor på backen. Privatpersoner hjälpte till att hjälpa ut folk. En äldre man som kom ut var helt blodig i skallen”, säger han till tidningen.

Flera kvarter kring detonationsplatsen är fortfarande avspärrade och rasrisken är fortsatt hög. Polisen arbetar med att söka igenom samtliga fastigheter för att säkerställa att inga skadade är kvar och nationella bombskyddet genomför en teknisk undersökning på platsen.

”Vi kommer att jobba ganska långt in på kväll och natt, framför allt med att höra folk”, säger Magnus Skoglund.

Barn och anställda på en förskola som ligger nära detonationsplatsen flyttades på förmiddagen till en annan förskola, rapporterar Corren.

”Alla barn och all personal är oskadda, säger förskolechef Annika Bladh till tidningen. Jag ska omedelbart kontakta Previa för att höra om barn och personal kan få hjälp med krisbearbetning”, säger hon.

Spridda vittnesmål om att det ska ha hörts flera smällar har rapporterats av flera medier men det är ingenting som polisen bekräftar.

”Vi misstänker att det handlar om en explosion, men sedan får vi undersöka om det som exploderat kan ha orsakat fler smällar. Det kan ha kommit flera ljud från samma detonation, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

”Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen. Många är oroliga för sina lägenheter och försöker ta sig in men vi uppmanar alla att hålla sig utanför avspärrningarna.”

Personal från de berörda fastighetsbolagen finns på plats i närliggande Linköpings simhall för att ge information till personer som är oroliga för hur deras hem har drabbats.

Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Vikande siffror i fjällen – men bolagen fortsätter satsa: ”Jag är inte orolig”

Efter två års besöksrekord i svenska fjällen kommer nu rapporter om att trenden avtar. Men turistnäringen har stark framtidstro och fortsätter storsatsa på sommarsäsongen.

”Det har verkligen varit korken ur flaskan de senaste åren”, säger Anna Hansson, vd för destination Vemdalen.

Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. I mitten syns skog och fjäll i Härjedalen.
Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen, och Stefan Sjöstrand, vd för Skistar. I mitten syns skog och fjäll i Härjedalen.Foto:Victoria Forsberg/Destination Vemdalen, Fredrik Sandberg/TT, Jack Mikrut

Trots restriktioner slog besöksnäringen i fjällen rekord under pandemiåren. Fjolårets vintersäsong gick till historien som den bästa någonsin för svenska skidanläggningar, enligt Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO. Den förändrade spelplanen ledde även till satsningar på sommarsäsongen, som också nådde nya besöksrekord.

”Sommarturismen har verkligen exploderat hos oss. Nu har vi en bra säsong ända fram till slutet på september och det hade vi inte för fem år sedan”, säger Anna Hansson, vd för Destination Vemdalen som bildades för 12 år sedan i syfte att stärka den tidigare svaga ”barmarkssäsongen”.

Det ökade intresset har satt fart på investeringarna. Idre Fjäll har till exempel nyligen byggt ett bad- och aktivitetsområde för sommargäster för omkring 30 miljoner, medan börsnoterade Skistar, som började med sommarkonceptet 2020, kommer ha satsat omkring 200 miljoner kronor på sådant som cykelleder, klätterparker och sommarskidåkning, till nästa sommar.

Men i år ser intresset för den svenska fjällvärlden ut att bli svalare. Enligt Svenska Turistföreningen har antalet besökare på både fjällstationerna och som bor i tält minskat med uppskattningsvis 20 till 25 procent. Även i Idre och Vemdalen märks en tydlig minskning jämfört med fjolåret.

”Det är väl en pandemieffekt, det finns mycket alternativ nu och dessutom har det varit en kall sommar”, säger Anna Hansson.

Både 2020 och 2021 var exceptionella år som kommer vara svåra att slå, tror hon. I stället hoppas branschen på att det här året ger prov på ett nytt men fortfarande högt normalläge som ligger över nivåerna före pandemin. Än så länge är framtidstron hög. På Idre fjäll görs nu den största investeringen i stiftelsens historia – en gondol för omkring 300 miljoner kronor som ska kunna användas både vinter- och sommartid.

”Jag är inte orolig, jag tror att aktivitetssemestern är här för att stanna”, säger Tommy Halvarsson, marknadsansvarig på Idre fjäll.

Det finns också undantag som visar en uppgång. För Skistar har årets sommarsäsong inneburit ett nytt rekord, med 9 procents fler bokningar jämfört med fjolåret, enligt vd Stefan Sjöstrand. I augusti öppnar Skistar sin första sommarskidåkningsanläggning i Hammarbybacken i Stockholm, och besökarna har redan kunnat testa en så kallad ”Coaster” som åker på räls nedför berget. Ett koncept som Stefan Sjöstrand vill ta vidare till fjällen.

”Den här typen av aktiviteter får våra gäster att stanna längre och köpa veckopass ungefär som på vintern”, säger han.

Du är inte orolig över att svemestrandet avtar?
”Nej, jag skulle säga tvärt om. Vi är inne i en positiv spiral med friluftstrenden och en vilja att semestra på hemmaplan. Bokningsläget ser bra ut framöver och vi känner oss väldigt trygga i situationen just nu”, säger Stefan Sjöstrand.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera