1515
Annons

Polisen lägger ned utredning om SFI-fusk

Brottsutredningen om misstänkt bedrägeri i samband med undervisning i svenska för invandrare (SFI) i Malmö har lagts ned.

Foto:@imageAuthorName

Polisen anser efter att ha gått igenom omkring 1.500 dokument att det inte finns någon skäligen ansvarig som kan misstänkas för brott inom de två bolagen, Astar och Hermods. Men kommunens egen utredning fortsätter, i den ingår även tre andra leverantörer av SFI-undervisning.

”Vi står fast både vad gäller Astar och Hermods, att här har det systematiskt och medvetet över lång tid varit så att man på felaktiga grunder har felfakturerat stora belopp”, säger Lars Rehnberg, direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö stad, till SR Ekot.

Kommunen hävde i tisdags utbildningsavtalet med Astar och kräver tillbaka mångmiljonbelopp av bolaget. Drygt 600 elever förflyttas till Komvux och de anställda har erbjudits jobb i kommunen.

I slutet av april fick tre personer sparken från Academedia ACAD +3,19% Dagens utveckling bolaget Hermods i spåren av fusket. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?