Annons

Polisen: Kom inte till London

Borgmästaren och polisen i London uppmanar alla som planerar att delta i antirasistiska protester och motprotester i dag att inte gå dit.

De hänvisar både till det våld som bröt ut under förra helgen och de restriktioner som gäller under coronapandemin.

Alla som trots varningarna väljer att delta i de två planerade protesterna måste följa villkor som har satts upp, bland annat att hålla sig till separata områden och skingra sig före klockan 16 lokal tid, meddelar polisen.

Samtidigt förbereder sig staden för en möjlig sammandrabbning mellan grupperingarna. Förra helgen utbröt våldsamheter både mellan dem och med polisen.

Inför de planerade demonstrationerna har flera minnesmärken i centrala London under veckan stängts av som en försiktighetsåtgärd efter att flera statyer vandaliserades förra helgen.

”Vi har underrättelseuppgifter om att extremhögergrupper kommer till London. För att skydda statyerna säger de, men vi tror att statyerna kan bli krutdurkar för våld”, säger borgmästare Sadiq Khan i BBC:s radiosändningar.

”Vi ber er att inte komma till London. Gör er hörda på andra sätt”, säger Bas Javid vid polisen i ett uttalande.

”Jag förstår absolut varför människor vill göra sig hörda, men regeringens direktiv är att vi fortfarande befinner oss i en pandemi och människor uppmanas att inte samlas i stora grupper.”

Protesterna har arrangerats på många håll i världen efter att den obeväpnade 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA i slutet av maj. De flesta protesterna har varit fredliga.

I Australien protesterade tusentals människor under lördagen iförda skyddsmasker och på avstånd från varandra. Polisens närvaro var hög vid de till största delen fredliga protesterna.

Landets största demonstration var i Perth, i delstaten Western Australia, där många trotsade den regionale premiärministerns uppmaning om att skjuta upp arrangemanget till efter covidpandemin. Även landets premiärminister Scott Morrison har varnat för stora folksamlingar på grund av coronavirusets spridning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?