Annons

Polisen efter samtal med Säpo: Nej till ny koranbränning

Polisen säger nej till en ny koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm efter dialog med Säpo – som varnar för ökat hot mot Sverige.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar beslutet med att det finns en laglig möjlighet att göra begränsningar i yttrandefriheten.

Den danska högerextremisten brände en koran utanför Turkiets ambassad i slutet av januari.
Den danska högerextremisten brände en koran utanför Turkiets ambassad i slutet av januari.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Bakom ansökan, som avsåg en demonstration klockan 12 på torsdagen, står en kulturförening från Stockholmsområdet. Polisen nekar med hänvisning till att den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras.

”Vi har naturligtvis haft en dialog med Säpo innan vi fattade det här beslutet”, säger polisens presstalesperson Ola Österling till SVT.

Polisen skriver på sin hemsida att tidigare koranbränningar väckt starka reaktioner internationellt, vilket påverkat hotbilden mot Sverige. En ny sammankomst hade enligt polisen kunnat orsaka ”allvarliga störningar av den nationella säkerheten”.

Kulturföreningen skriver i ett mejl till TT att den ska överklaga polisens beslut till förvaltningsrätten.

Säpo varnade tidigare under onsdagen för ett ökat antal hot om attentat mot Sverige från våldsbejakande islamister. Man vill dock inte kommentera huruvida man rått polisen att avslå ansökan.

”Säkerhetspolisen utbyter löpande lägesbilder och delar underrättelser med Polismyndigheten, men vi kan inte gå in närmare i detalj på hur det samarbetet ser ut”, säger Säpos presstalesperson Adam Samara till TT.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) kommenterar det nekade demonstrationstillståndet med att det är polisen som har fattat beslutet och därför ska redogöra för det, och säger vidare att det finns en laglig möjlighet att göra begränsningar i yttrandefriheten.

”Yttrandefriheten i Sverige är utomordentligt stark och sedan har vi en ordningslag som polisen ska använda när de bedömer ansökning om tillstånd, till exempel för en sådan här manifestation”, säger Strömmer. 

”Det finns också en laglig möjlighet att göra begränsningar till exempel när det gäller att upprätthålla ordning och säkerhet. Hur den bedömningen görs i det konkreta fallet är däremot upp till polisen att avgöra.”

TT: Skulle demonstrationer mot Turkiet och president Erdogan kunna stoppas med samma motivering?

”Jag spekulerar inte i hypotetiska situationer, utan varje tillståndsfråga bedöms av polisen utifrån det starka grundlagsskyddet för yttrandefriheten och ordningslagens regler. Utöver det har jag inga kommentarer i nuläget.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera