1515

Polischefen: Gängen reser sig efter Encro-offensiven

De kriminella gängen har skadats av polisens Encro-offensiv, men fyller oroväckade snabbt tomrummen när ledande gestalter avtjänar sina domar, konstaterar Mats Löfving som är chef i Polisregion Stockholm.

”Vi överväger om vi ska be om ytterligare hjälp från svensk polis”, säger han.

Partiledardebatten i SVT på söndagen blev ännu en påminnelse om att gängkriminaliteten är svensk politiks hetaste ämne just nu: M, SD, KD och L uppvisade enad front, inte minst genom med den debattartikel som man inför tv-debatten publicerat i DN med 20 politiska krav.

På måndagen var det dags för inrikesminister Mikael Damberg (S), att med regionpolischef Mats Löfving möta media för en uppdatering om den grova kriminaliteten.

Antalet skjutningar och sprängningar under årets första nio månader är färre än de var för ett år sedan, visade siffrorna.

Medan antalet skjutningar har minskat med 14 procent till 249 till och med september så är sprängningarna ned med 23 procent till 113 stycken till och med augusti.

Medan Mikael Damberg är något mer optimistisk om att sprängningarna har vänt tillbaka vågar han inte lova detsamma när det gäller skjutningarna, som plågar Sverige.
”Det är för tidigt att dra några slutsatser”, säger han.

Den politiska striden är inte minst en strid om pengar. Regeringens förstärkning av Polismyndigheten med cirka 2,2 miljarder kronor nästa år, bjuds över av samtliga oppositionspartier utom Vänsterpartiet.

Överbuden paras med en kritik att regeringen lägger ribban för Polismyndigheten för lågt.

”Jag har väl aldrig varit med om att en opposition inte har lagt mer pengar på Polismyndigheten än sittande regering”, säger Mikael Damberg.

Samtidigt växer frågorna kring Polismyndighetens budgetäskanden som är grunden för de politiska prioriteringarna. Häromdagen kom skarp kritik från Polisförbundet mot att myndigheten inte begärt extra pengar för de behov myndigheten i sitt budgetunderlag menade behövdes för att ”accelerera” en uppvärdering av polisyrket.

Flera polisregioner inklusive Stockholm har samtidigt vittnat om besparingar under hösten. För Mats Löfving gör de 500 extra miljonerna för 2021 i budgeten - som myndigheten hade planerat att finansiera över anslagskrediten - en stor skillnad.

”Det underlättar mitt liv som regionpolischef väldigt mycket. Beroende på hur rikspolischefen fördelar pengarna så innebär det att jag går in i nästa år med ett nollresultat i stället för med minus 137 miljoner, som det hade varit annars”, säger Mats Löfving.

Bevisning från den krypterade chatten Encro har lett till att 92 personer i regionen i dag sitter i fängelse.

”Det här har skadat nätverken, men nätverken har visat att de snabbt återhämtar sig”, säger Mats Löfving.

Våldet blir samtidigt allt grövre, berättar han.

”Det som tidigare var skjutningar på långt håll, måhända för att skada eller inte ens träffa bara skrämmas, är nu avrättningslika med flera skott på nära håll i huvudet”, säger han.

Tidigare har regionen haft hjälp från polisregion väst och man har ett fyrtiotal experter från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) för att stötta utredningsverksamheten.

”Vi överväger om vi ska be om ytterligare hjälp från svensk polis”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?