Annons

Polischefen: Gängen reser sig efter Encro-offensiven

De kriminella gängen har skadats av polisens Encro-offensiv, men fyller oroväckade snabbt tomrummen när ledande gestalter avtjänar sina domar, konstaterar Mats Löfving som är chef i Polisregion Stockholm.

”Vi överväger om vi ska be om ytterligare hjälp från svensk polis”, säger han.

Partiledardebatten i SVT på söndagen blev ännu en påminnelse om att gängkriminaliteten är svensk politiks hetaste ämne just nu: M, SD, KD och L uppvisade enad front, inte minst genom med den debattartikel som man inför tv-debatten publicerat i DN med 20 politiska krav.

På måndagen var det dags för inrikesminister Mikael Damberg (S), att med regionpolischef Mats Löfving möta media för en uppdatering om den grova kriminaliteten.

Antalet skjutningar och sprängningar under årets första nio månader är färre än de var för ett år sedan, visade siffrorna.

Medan antalet skjutningar har minskat med 14 procent till 249 till och med september så är sprängningarna ned med 23 procent till 113 stycken till och med augusti.

Medan Mikael Damberg är något mer optimistisk om att sprängningarna har vänt tillbaka vågar han inte lova detsamma när det gäller skjutningarna, som plågar Sverige.
”Det är för tidigt att dra några slutsatser”, säger han.

Den politiska striden är inte minst en strid om pengar. Regeringens förstärkning av Polismyndigheten med cirka 2,2 miljarder kronor nästa år, bjuds över av samtliga oppositionspartier utom Vänsterpartiet.

Överbuden paras med en kritik att regeringen lägger ribban för Polismyndigheten för lågt.

”Jag har väl aldrig varit med om att en opposition inte har lagt mer pengar på Polismyndigheten än sittande regering”, säger Mikael Damberg.

Samtidigt växer frågorna kring Polismyndighetens budgetäskanden som är grunden för de politiska prioriteringarna. Häromdagen kom skarp kritik från Polisförbundet mot att myndigheten inte begärt extra pengar för de behov myndigheten i sitt budgetunderlag menade behövdes för att ”accelerera” en uppvärdering av polisyrket.

Flera polisregioner inklusive Stockholm har samtidigt vittnat om besparingar under hösten. För Mats Löfving gör de 500 extra miljonerna för 2021 i budgeten - som myndigheten hade planerat att finansiera över anslagskrediten - en stor skillnad.

”Det underlättar mitt liv som regionpolischef väldigt mycket. Beroende på hur rikspolischefen fördelar pengarna så innebär det att jag går in i nästa år med ett nollresultat i stället för med minus 137 miljoner, som det hade varit annars”, säger Mats Löfving.

Bevisning från den krypterade chatten Encro har lett till att 92 personer i regionen i dag sitter i fängelse.

”Det här har skadat nätverken, men nätverken har visat att de snabbt återhämtar sig”, säger Mats Löfving.

Våldet blir samtidigt allt grövre, berättar han.

”Det som tidigare var skjutningar på långt håll, måhända för att skada eller inte ens träffa bara skrämmas, är nu avrättningslika med flera skott på nära håll i huvudet”, säger han.

Tidigare har regionen haft hjälp från polisregion väst och man har ett fyrtiotal experter från Nationella Operativa Avdelningen (NOA) för att stötta utredningsverksamheten.

”Vi överväger om vi ska be om ytterligare hjälp från svensk polis”, säger han.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera