ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Polis mot demonstranter på Hongkongs flygplats

Det blev tumult mellan kravallpolis och demonstranter som för femte dagen i rad genomför protester vid Hongkongs internationella flygplats.

Många flyg har ställts in sedan aktivister hindrat resenärer från att nå sina gater.

Tidigare har Hongkongpolisen hållit en låg profil på flygplatsen, men på tisdagskvällen lokal tid utspelades kaotiska scener när demokratiaktivister blockerade polisfordon utanför flygplatsen och försökte barrikadera ingångar.

Bråket uppstod när kravallpoliser använde pepparsprej utanför terminalbyggnaderna, i syfte att bana väg för en ambulans som aktivister försökte stoppa. Ambulansen ska ha hämtat en skadad man som omringats av aktivisterna i över två timmar, anklagad för att vara polisspion.

Polisen drog sig senare tillbaka.

Luftfartsmyndigheten säger att tisdagens protester, där aktivisterna rent fysiskt hindrat resenärer från att nå sina gater, har lett till allvarliga störningar för flygtrafiken. Den återupptogs på tisdagsmorgonen efter att ha ställts in dagen innan med anledning av omfattande protester.

Demonstranternas ilska har växt efter polisens hårda ingripande under helgens gatuprotester.

Hongkongs ledare Carrie Lam säger att hon är oroad över att protesterna i Hongkong den senaste veckan har nått en punkt där det inte längre finns någon återvändo.

”Våld, oavsett om det är användande av våld eller överseende med våld, kommer att pressa Hongkong mot en väg utan återvändo. Det kommer att kasta in Hongkong i en mycket oroande och farlig situation”, sade hon under en presskonferens.

Lam pressades av journalister som flera gånger avbröt henne, men duckade frågor om hon var trängd av Peking eller om hon fullt ut kunde skrota det pausade lagförslaget om att kunna utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Hon försvarade också polisens insatser och sade att polisen står inför extremt svåra omständigheter.

”Tänk efter en minut, titta på vår stad, vårt hem. Vill ni verkligen se den tryckas ut i en avgrund”, sade hon.

FN:s människorättschef Michelle Bachelet vill se en snabb och oberoende utredning av våldet i Hongkong i helgen, då polisen använde stora mängder tårgas mot demonstranterna, meddelar hennes talesperson Rupert Colvill.

På tisdagen uppmanar även FN Hongkongs myndigheter att agera återhållsamt och se till att demonstranternas rättigheter respekteras och skyddas – och att responsen från polisen är proportionerlig.

Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regeringen har lagt förslaget på hyllan men demonstranternas krav på ökad demokrati har tilltagit. Bland annat kräver de att ledaren Carrie Lam avgår.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer