1515
Annons

Polestar tvingas bromsa leveranser på grund av kinesiska nedstängningar

Nedstängningen i Kina slår hårt mot elbilsbolaget Polestar.

Bolaget meddelar nu att man tvingas skriva ned sin prognos för förväntade leveranser i år med nästan 25 procent – från 65.000 till 50.000.

Samtidigt är efterfrågan rekordstor.

Polestar har all tilverkning i Kina och nedstängningarna gör att produktionen inte rullar som planerat.
Polestar har all tilverkning i Kina och nedstängningarna gör att produktionen inte rullar som planerat.

Polestar som till största delen ägs av Volvo Cars VOLCAR B -4,31% Dagens utveckling nådde sitt globala försäljningsmål i fjol på 29.000 bilar. Leveranserna ökade med 185 procent från föregående år när försäljningen av volymbilen Polestar 2 startade. Året inleddes också starkt med en orderingång på 23.000 bilar under under de första fyra månaderna vilket är tre gånger så mycket som samma tid förra året. Försäljningen uppgick till 13.600 bilar.

Men de rigorösa nedstängningarna i Kina som pågått sedan mars sätter käppar i hjulet. Polestar har all tillverkning i kinesiska Luqiao och är beroende av fungerande leverantörskedjor. Många underleverantörer finns i Shanghaiområdet som varit stängt längst. 

”Som ett resultat av långvariga nedstängningar på grund av covid-19 i Kina under det första halvåret 2022, meddelar nu Polestar en minskning i antalet bilar som företaget kommer att kunna leverera under 2022, från 65.000 till omkring 50.000”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Polestar understryker att den ändrade prognosen helt och hållet beror på nedstängningarna.

En åtgärdsplan har satts in där ett andra produktionsskift i fabriken ska tidigareläggas. Därmed ska man kunna ta igen en del av den förlorade volymen.

Till nästa år räknar man med att kunna leverera enligt plan och det långsiktiga målet att nå hela 290.000 bilar 2025 ska inte vara hotat.

”De grundläggande förutsättningar som driver försäljningstillväxt av elektriska bilar finns fortsatt kvar och denna drivkraft är starkare än de osäkerheter vi ser för tillfället. Eventuella ekonomiska effekter på kort eller medellång sikt har inte påverkat vårt mål att sälja 290.000 bilar år 2025 – tio gånger fler än vi sålde 2021”, kommenterar Polestars vd Thomas Ingenlath.

I oktober blir det premiär för Polestars tredje bil, den eldrivna suven Polestar 3. Den ska inte bara byggas i Kina utan även i Volvos fabrik i USA.

Planen att börsnotera Polestar på Nasdaq i New York genom en sammanslagning med spac-bolaget Gores Guggenheim ligger kvar. Bolaget upprepar tidsplanen att det förväntas ske under första halvåret 2022. 

Vid fusionen ska bolaget ta in drygt 1 miljard dollar, cirka 10 miljarder kronor, i nytt kapital.

Endast 6 procent blir så kallad free float. Nuvarande ägare behåller den absoluta majoriteten. Volvo Cars med 49,5 procent och Geelys grundare Eric Lis investeringsbolag PSD Investment som har 39 procent. 

Bland befintliga ägare finns också tre kinesiska fonder som ägs av storstäderna Chongqing och Zibo, ett bolag inom sydkoreanska SK och Hollywoodstjärnan Leonardo DiCaprio.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?