1515
Annons

Polens president på plats i Ukraina – talar till parlamentet

Polens president Andrzej Duda befinner sig i Ukraina på ett tidigare oannonserat besök. Där ska han som första utländska statschef sedan kriget började tala på plats till landets parlament under söndagen, meddelar hans kansli.

Polens president Andrzej Duda.
Polens president Andrzej Duda.Foto:Czarek Sokolowski

Mer än hälften av de över 6.400.000 människor som har lämnat Ukraina sedan kriget började för nästan tre månader sedan har tagit sig till Polen.

Landet har även varit viktigt för att det ska vara möjligt att skicka humanitär hjälp och vapen från väst. Det gäller även jordbruksvaror från Ukraina som exporteras till omvärlden.


Turkiet kräver utlämning av 33 personer

Turkiet kräver att 33 personer, som beskrivs som ”terrormisstänkta” utlämnas från Sverige och Finland.

Det ska hanteras med ”noggrant arbete från våra myndigheter”, svarar statsministern.

Foto:Sergio Perez

”Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen”, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till tv-kanalen NTV under onsdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det är ännu oklart om det är nya namn på listan, eller om den består av samma personer som landet tidigare begärt utlämning av.

”Nu vet jag inte exakt om den här listan har kommit till Sverige än, men det har också tidigare kommit listor från Turkiet. De kommer vi naturligtvis att hantera i enlighet med svensk och internationell lagstiftning och med noggrant arbete från våra myndigheter”, kommenterar statsminister Magdalena Andersson (S) på en svensk pressträff i Madrid.

En sak betonar hon noga:

”Vi utlämnar aldrig svenska medborgare”, säger Andersson.

Justitieminister Bozdag säger att 12 personer från Finland och 21 från Sverige som antingen ska ha varit medlemmar av den kurdiska gerillaorganisationen PKK eller påstådda medlemmar av en grupp ledd av USA-baserade predikanten Fethullah Gülen lämnas ut. 

Gülen pekas ut av President Recep Tayyip Erdogan för att ligga bakom kuppförsöket 2016. Gülen nekar till anklagelserna.

Erdogan lyfte i tisdags sitt veto mot att Finland och Sverige ska bli medlemmar i Nato i utbyte mot ett avtal om säkerhetsgarantier mot Turkiet där det bland annat står att ”Finland och Sverige ska hantera Turkiets väntande deportations- eller utvisningsönskemål av terrormisstänkta snabbt och grundligt”.

Erdogans kontor har hyllat överenskommelsen och säger att Ankara har ”fått det man ville ha”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?