PM Nilsson: Löfvens regering ryker efter nästa val

Trots allt var det möjligen en revansch för alliansen vi såg i söndagens partiledardebatt. I förhållande till regeringens svaghet och närmast permanenta krisläge har oppositionen underpresterat under mandatperioden. Det har märkts i opinionssiffrorna.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Bild:TT

Alliansen har ett alldeles för litet övertag för att kunna räkna hem en seger nästa val och de fyra partiledarna har alla skadats svårt av att frivilligt ha gett bort regeringsmakten. Att kraftfullt opponera mot en regering som man samtidigt gett sitt passiva stöd till har inte fungerat.

Men den perioden är lyckligtvis snart slut och det märktes på alliansledarnas humör.

Sedan i fredags, då C slutligen anslöt sig till M:s linje, finns ett samlat gemensamt besked från alla allianspartierna om att man oberoende valresultat kommer att rösta bort Stefan Löfven i den obligatoriska statsministeromröstningen efter valdagen. Man kommer inte att förlänga linjen från 2014 och lägga ner sina röster om de rödgröna blir större. Annie Lööf återupprepade beskedet i debatten.

Om inte S knyter upp SD, vilket tycks alltmer avlägset sedan Löfven i debatten trappade upp retoriken och kallade Åkessons parti ”nazistiskt”, kommer Löfven därmed avsättas som statsminister eftersom SD också röstar mot Löfven.

Detta är mycket viktigt eftersom DÖ-perioden därmed definitivt är slut. Det är ett styrkebesked för alliansen som med större självförtroende kan gå in i valrörelsen. Stefan Löfvens regering ryker efter nästa val. Han kan återuppstå som regeringsbildare, men då på riksdagsmajoritetens villkor och inte på Vänsterpartiets.

Den borgerliga splittringen hänger fortfarande kvar i synen på att regera med stöd av SD. C och L vill inte, KD och M kan tänka sig det. Men splittringen betyder inte att de båda partierna tänker stötta en Löfven-regering. Det tycks alltmer osannolikt att C under Annie Lööfs ledning kommer att agera stödparti åt Stefan Löfven. Hon var den som under debatten tydligast markerade mot Löfvens alltmer återkommande vänstergirar och hon gör det med en övertygelse som känns. Att efter ett val välja S-ledaren framför M-ledaren kommer att vara närmast omöjligt.

Därmed är också en annan period över, nämligen att en enpartiregering med hoppande stöd i riksdagen alltid är detsamma som en S-regering. Efter nästa val är det i alla fall just nu troligare att M kommer att ha den rollen. Inte undra på att Stefan Löfven mest såg snopen ut under kvällen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?