ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

PM Nilsson: Från DÖ till JA

Moderaterna och de andra allianspartierna har nu i fyra budgetdebatter rasat över regeringens företagsfientliga ekonomiska politik för att i nästa andetag släppa igenom regeringens budgetproposition.

Det har varit svårt att förklara, framförallt för väljarna och särskilt för moderatväljare. Kanske ännu svårare att förklara är varför moderaterna aktivt ska medverka till att S ska förhandla den ekonomiska politiken med V och varför V ska få diktera vinstförbud för välfärdsföretag. Varför ska tyngdpunkten i politiken förskjutas så långt bort till vänster i en riksdag som domineras av partier som tycker något helt annat?

Det finns många skäl att välja ett parti, men ett viktigt skäl för m-väljare är att hindra vänsterblocket från att höja skatten och reglera bort fritt företagande. Vad är egentligen meningen med att rösta på M om de viker ner sig?

Den frågan är det viktigaste interna skälet till att moderatledaren Anna Kinberg Batra på torsdagen meddelade att hon vill att alliansen åter lägger en gemensam budget, samt att hon är beredd att regera på största möjliga stöd i riksdagen. Hon sluter nu ett avtal med sina väljare om att hon kommer att slåss för makten och ta den om hon kan, vilket är en naturlig utgångspunkt i varje parlamentarisk demokrati. Om hon hade fortsatt den tidigare mer otydliga linjen hade hon riskerat att tappa fler väljare till SD. Det är inte bra för borgerligheten om SD framstår som det enda riktigt tydliga oppositionspartiet.

Anna Kinberg Batras principiella resonemang är också en befrielse från DÖ-logiken. Hon menar att moderaterna tänker söka största möjliga stöd i riksdagen för sin politik och inte hindra eller låta sig hindras av vilka partier som röstar med henne.

I ett politiskt system som det svenska är detta demokratiskt riktigt. Det måste finnas en koppling mellan väljarnas utslag, riksdagens sammansättning och regeringens politik. Innebörden av DÖ var att största konstellation ska regera, vilket försvagar kopplingen mellan folket och regeringsmakten. Moderaternas princip är att den konstellation som får störst stöd ska regera, vilket stärker kopplingen.

DÖ hindrade heller inte SD:s inflytande, tvärtom blev partiet en mäktig vågmästare i varje blockskiljande fråga.

I och med Anna Kinberg Batras januariavtal, JA, förändras dynamiken i alliansen. Nu måste framförallt centerledaren Annie Lööf förklara varför hon inte vill få och söka fullt stöd för sin politik i riksdagen. Den chansen missade hon under tisdagens presskonferens. Med hänvisning till en orolig omvärld vill hon fortsatt låta Jonas Sjöstedt ha veto över statsbudgeten och driva upp skatter.

Hon underkänner också moderaternas logik om att största möjliga stöd i riksdagen ska ligga till grund för regeringsbildningen. Om hon håller fast vid denna linje öppnar hon för en ren moderatregering efter nästa val. Moderaternas avtal ska hållas.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies