ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Fastighet

Platzer växlar upp med stor Volvoaffär

  • VÄXER. Platzer, med vd:n Per-Gunnar Persson, köper Volvos gamla huvudkontor. Affären gör fastighetsbolaget 25 procent större.

En storaffär mellan Platzer och Volvokoncernen gör det göteborgska fastighetsbolaget 25 procent större i ett slag. PG Gyllenhammars Pehrstorp hamnar nu i händerna på en annan PG, Platzers vd Per-Gunnar Persson.

 Volvos huvudkontor, i folkmun kallat Pehrstorp, ingår i det bestånd som Platzer köper av Volvo i en av Göteborgs största fastighetsaffärer någonsin.

Utan att vara allt för specifik kring planerna, avslöjar nu PG Persson lite om tankarna kring områdets framtid.

”I det korta perspektivet får gärna någon annan hyresgäst flytta dit, till exempel Volvo personvagnar som just nu har ett stort behov av arbetsplatser”, säger han.

Men på lång sikt är Torslandaplanerna större.

”Det är en väldigt intressant plats med 240.000 kvadratmeter mark på en kulle med lite utsikt över havet. Där kan man tänka sig mycket andra verksamheter, alltifrån mer kontor eller bostäder på kullen”, säger PG Persson.

Så stora förändringar skulle dock kräva förändringar i detaljplanen, och PG Persson är medveten om att kommunen kanske inte delar hans vision.

”Det är ett industriområde i dag så man får ha respekt för att det där kan ta tid. Därför har vi sagt att vi på kort sikt inte tänker göra så mycket mer än att jobba med att förvalta och utveckla kontoren och logistiken i området.”

Den 15 december är det tänkt att Platzer får tillgång till fastighetsportföljen som värderas till 2,8 miljarder kronor. Trots den aviserade flytten kommer Volvokoncernen även fortsättningsvis att vara den största hyresgästen. Knappt 50 procent av ytan hyrs av bolag i koncernen.

”Huvudkontoret hyr de bara till i mars, det visste vi när vi gjorde affären. I övrigt är kontrakten på tre till sju år”, säger PG Persson.

Utöver att huvudkontoret flyttar har Platzer också fått besked om att en del av verksamheten i Arendal kommer att flytta.

Där ser han stora möjligheter att skapa logistiklösningar, vilket är ett nytt verksamhetsområde för Platzer.

”Göteborg blir ofta ut-nämnt till det bästa logistikläget i Sverige och då handlar det mycket om Arendal, där det finns båttrafik, tåg och lastbilstrafik i ett och samma område” säger PG Persson.

”Det vi tidigare sagt om logistik är att om Platzer ska gå in på den marknaden så kan vi inte bara köpa en fastighet, vi måste komma över ett bestånd. Nu hade vi den möjligheten.”

Förutom de byggnader som redan finns i portföljen finns också stora mängder mark. Bara kring det gamla flygplatsområdet i Säve ingår 1,1 miljoner kvadratmeter mark.

”När det inte längre finns möjlighet att bedriva flygtrafik på området kommer vi att göra något helt annat där. Och då tror jag att vi kan samarbeta med Serneke som köpte den gamla flygplatsen”.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies