1515
Annons

Plattare skatt lösning för C

Centerpartiet vill ha ett nytt skattesystem med lägre och plattare skatt.
Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson, söker nu mandatet att driva frågan om en stor skattereform i valrörelsen.

Bild:Erik Nylander/TT

Alliansen är i kris, men Centerpartiet skördar rekordsiffror både när det kommer till partiledarförtroende och väljarstöd. Och med framgångarna kommer reformivern. Det gäller både mätt i antalet motioner (600 stycken), men också i viljan att ta stora grepp inför stämman som startar på torsdagen.

Ett av huvudnumren i förslagen från partiledningen är krav på en större genomgripande skattereform. På listan står sedan tidigare krav på ett bostadspolitiskt paket och en arbetsmarknadspolitisk expertkommission.
Säger stämman ja kommer det att märkas i valrörelsen lovar Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.
”Då är det något som vi tar med in i vårt eget valmanifest och in i alliansens gemensamma valplattform.”

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Högre skatt på miljöskadliga utsläpp och konsumtion ska växlas mot lägre skatt på arbete och företagande, enligt förslaget, som också vill minska skillnaden i skatt mellan arbete och kapital, trappa ned ränteavdragen och regionalisera delar av fastighetsskatten.

På söndag väljs Ulf Kristersson till partiledare i Moderaterna. Partiledarbytet förbättrar förutsättningarna att väcka liv i frågan, spår Emil Källström.
”Jag tror att det är positivt. Han är en klok och konstruktiv person”, säger han.
Ett par saker är viktigare än andra i ett reformerat skattesystem, enligt Emil Källström. En av dem är att skattekvoten sänks radikalt.

Enligt den senaste statistiken ligger skatteintäkterna som andel av BNP i dag 9 procentenheter över OECD-snittet.
”Målet ska vara att parkera kring OECD-snittet, när det är uppnått får man fundera kring det långsiktiga snittet.”

Dessutom vill Emil Källström se sänkta skatter på jobb och företag. Den tredje delen handlar om transparens och enkelhet.
”Jag tycker mig höra också från socialdemokrater om vikten av ett mer transparent system”, säger han.
Debatten om jobbskatteavdrag vs pensionärsskatt är samtidigt en färsk påminnelse om att blocken står långt ifrån varandra i skattefrågor.

Finansminister Magdalena Andersson kallade vid budgetpresentationen den skillnad i skatt på arbete och skatt på pension, som jobbskatteavdragen har skapat, för ”oanständig”.
”Det viktiga är att vi sänker skatten både för dem som jobbar och för pensionärer. Stirrar man sig bara blind på skillnaden kan man lika gärna utradera den genom att höja skatten på alla”, säger Emil Källström.

Samtidigt är Centerpartiet berett att ge och ta, lovar han.
”Det kommer inte att bli någon ny skattepolitisk överenskommelse om inte alla är beredda att kompromissa.”

Moderpartiet vill göra skatteskillnaden mindre mellan hög- och låginkomsttagare, men Cuf och Centerstudenterna motionerar för helt platt skatt, vilket ombuden får ta ställning till på fredagen.
”Jag är ändå hoppfull”, säger Centerstudenternas ordförande Simon Palme.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Hedgeduon: ”Monumental förändring” ger nya börsvinnare

Den nystartade hedgefonden Protean har har levererat en positiv avkastning sedan i våras trots att börsen är ned tvåsiffrigt. För Di berättar förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson om succéreceptet – och vilka bolag de ratar.

”Den förändringen är monumental jämfört med tidigare, så polletten om hur stor påverkan det har på sektorn kommer gradvis att trilla ned”, säger de om favoritaktierna.

Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.
Förvaltarna Pontus Dackmo och Carl Gustafsson.Foto:Jack Mikrut

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera