ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Plattare skatt lösning för C

  • Foto: Erik Nylander/TT

Centerpartiet vill ha ett nytt skattesystem med lägre och plattare skatt.
Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson, söker nu mandatet att driva frågan om en stor skattereform i valrörelsen.

Alliansen är i kris, men Centerpartiet skördar rekordsiffror både när det kommer till partiledarförtroende och väljarstöd. Och med framgångarna kommer reformivern. Det gäller både mätt i antalet motioner (600 stycken), men också i viljan att ta stora grepp inför stämman som startar på torsdagen.

Ett av huvudnumren i förslagen från partiledningen är krav på en större genomgripande skattereform. På listan står sedan tidigare krav på ett bostadspolitiskt paket och en arbetsmarknadspolitisk expertkommission.
Säger stämman ja kommer det att märkas i valrörelsen lovar Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson.
”Då är det något som vi tar med in i vårt eget valmanifest och in i alliansens gemensamma valplattform.”

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Högre skatt på miljöskadliga utsläpp och konsumtion ska växlas mot lägre skatt på arbete och företagande, enligt förslaget, som också vill minska skillnaden i skatt mellan arbete och kapital, trappa ned ränteavdragen och regionalisera delar av fastighetsskatten.

På söndag väljs Ulf Kristersson till partiledare i Moderaterna. Partiledarbytet förbättrar förutsättningarna att väcka liv i frågan, spår Emil Källström.
”Jag tror att det är positivt. Han är en klok och konstruktiv person”, säger han.
Ett par saker är viktigare än andra i ett reformerat skattesystem, enligt Emil Källström. En av dem är att skattekvoten sänks radikalt.

Enligt den senaste statistiken ligger skatteintäkterna som andel av BNP i dag 9 procentenheter över OECD-snittet.
”Målet ska vara att parkera kring OECD-snittet, när det är uppnått får man fundera kring det långsiktiga snittet.”

Dessutom vill Emil Källström se sänkta skatter på jobb och företag. Den tredje delen handlar om transparens och enkelhet.
”Jag tycker mig höra också från socialdemokrater om vikten av ett mer transparent system”, säger han.
Debatten om jobbskatteavdrag vs pensionärsskatt är samtidigt en färsk påminnelse om att blocken står långt ifrån varandra i skattefrågor.

Finansminister Magdalena Andersson kallade vid budgetpresentationen den skillnad i skatt på arbete och skatt på pension, som jobbskatteavdragen har skapat, för ”oanständig”.
”Det viktiga är att vi sänker skatten både för dem som jobbar och för pensionärer. Stirrar man sig bara blind på skillnaden kan man lika gärna utradera den genom att höja skatten på alla”, säger Emil Källström.

Samtidigt är Centerpartiet berett att ge och ta, lovar han.
”Det kommer inte att bli någon ny skattepolitisk överenskommelse om inte alla är beredda att kompromissa.”

Moderpartiet vill göra skatteskillnaden mindre mellan hög- och låginkomsttagare, men Cuf och Centerstudenterna motionerar för helt platt skatt, vilket ombuden får ta ställning till på fredagen.
”Jag är ändå hoppfull”, säger Centerstudenternas ordförande Simon Palme.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer