1515

Planerade värdetransportrån – nu driver han eget: ”Vi tror på människor”

VÄSTERÅS. Den viktigaste drivkraften är att ge andra människor en chans på arbetsmarknaden. Keihan Darvishi och Attila Farkas startade städföretaget Proffas för att göra skillnad både för sig själva och för andra.

”Vi har båda vuxit upp under tuffa ­ekonomiska förhållanden och vet hur mycket ett jobb kan betyda”, säger Keihan Darvishi.

Keihan Darvishi och Attila Farkas framför containern där allting började, i ett industriområde i Västerås. Detta var Proffas första ”lokal” där de förvarade sin städutrustning.
Keihan Darvishi och Attila Farkas framför containern där allting började, i ett industriområde i Västerås. Detta var Proffas första ”lokal” där de förvarade sin städutrustning.Foto:Ida Thunberg

I sena tonåren hade han långt gångna planer på det perfekta värdetransportrånet. Keihan Darvishi hade kommit till Sverige som flykting – han är kurd från Iran – som åttaåring år 2000 och vuxit upp under fattiga förhållanden. 

Efter studenten hade han sökt massor av jobb men fått lika många nej. Han var trött på att aldrig ha pengar och blev mer och mer desperat.

”Jag hade alltid varit fattig. När jag var barn kunde jag fortfarande gå i sandaler utan strumpor i november för att vi inte hade råd med varmare kläder. Nu ville jag bara få bli någon, känna att jag kunde vara med på saker, hänga med kompisar ut på krogen. Jag hade datumet klart när rånet skulle ske.”

Jag hade datumet klart när rånet skulle ske.”

I sista stund dök ett jobb upp och Keihan Darvishi lade rånplanerna på hyllan, och en tid senare väcktes drömmen om att starta något eget. Av en slump träffade han i samma veva Attila Farkas genom en gemensam kompis.

De upptäckte att båda två ville starta eget företag – och att de hade flera gemensamma drivkrafter.

Attila Farkas föräldrar är invandrare, ursprungligen ungrare från forna Jugoslavien. Själv är han född i Sverige men flyttade runt mycket under sin barndom. När de bosatte sig i Västerås var det i ett socialt utsatt bostads­område.

”Jag minns att pappa jobbade extra på pizzerior, ibland mot gratis pizza så att vi skulle få mat. Men han lärde mig att om jag verkligen ville ha ett jobb så kunde jag få ett jobb.”

Attila Farkas var Sverigeelit i judo under många år, ­vilket han själv tror räddade honom från att hamna snett.

”När Keihan och jag träffades och började prata om att starta något tillsammans så talade vi mycket om att vi båda vill skapa något som ska ­finnas kvar. När våra barn växer upp ska de ha det lite lättare än vad vi hade under vår uppväxt”, säger han.

2015 grundades Proffas. När ägarduon insåg att verksamheten började bära och de anställde fler och fler så var det ytterligare en sak som var självklar:

”Vi lovade oss själva att vi inte skulle utnyttja männi­skor i något led. Vi tar inte in människor och utnyttjar på praktikperioder och säger tack och hej när praktiken är slut. Vi vill göra skillnad för människor och för sam­hället”, säger Attila Farkas.

”Vi vill ge människor en chans, folk som verkligen behöver få komma in på arbetsmarknaden. Det bästa som kan hända är att de går vidare från jobbet hos oss till bra utbildningar, även om det innebär att vi tappar vår bästa personal.”

Det kunde dock lika gärna ha blivit något helt annat än städning. Keihan Darvishi och Attila Farkas hade nämligen ingen aning om vad det innebar att städa professionellt. 

Men med 5.000 kronor i kapital startades Proffas år 2015. Utrustningen de behövde förvarade de i en ­container som de hyrde för 360 kronor i månaden.

”Det fungerade bra fram tills det blev vinter. Då frös ­allting till is”, säger Keihan Darvishi.

De beskriver en inledning på företagandet som är fylld av dråpliga historier om hur de tackade ja till alla möjliga uppdrag utöver städning, som målning av tegel, rivning av ställningar, flyttuppdrag med mera, trots att de helt saknade erfarenhet.

”Vi var faktiskt rätt värdelösa på det vi erbjöd till kunderna”, säger Keihan Darvishi.

Men drivet fanns där, och en vägran att ge upp. De båda kompanjonerna jobbade dag och natt och nischade snart in sig just på städningen. 

”Vi gick in på Eniro och tog fram alla mäklare vi kunde hitta i Västerås. Sedan började vi ringa runt och erbjuda våra tjänster med flyttstädning”, säger Keihan Darvishi.

Ägarna konstaterar att en avgörande faktor för dem har varit att de alltid har tagit till sig av kritik.

”Vi har lyssnat på våra ­kunder och leverantörer. När de har påpekat saker som vi borde göra annorlunda så har vi gjort det. Vi har gjort om och byggt på, och så har det rullat på”, säger Attila Farkas.

”Vi har hela tiden velat vara lite bättre i dag än vi var igår.” 

I dag erbjuder de hemstäd, flyttstäd, trappstädning med mera, och har kontrakt med många företag. Proffas har även en inriktning mot städ på byggarbetsplatser. Attila Farkas jobbar framför allt med administration och Keihan Darvishi med försäljning.

I år är målet att omsätta 15 miljoner kronor, och fram­över ska det bli mycket mer enligt ägarna.

Men grundvärderingarna tänker de aldrig rucka på.

”Vi vill förändra synen på branschen, öka statusen för yrket och visa att vi tror på människor!”, säger Keihan Darvishi.

”Ett jobb kan verkligen vara räddningen i en människas liv. Det är jag ju själv ett tydligt exempel på.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?