Annons

Planerade värdetransportrån – blev superföretagare

VÄSTERÅS.
Det kunde lika gärna ha blivit värdetransportrån och ett liv på fel sida lagen.

”För mig blev räddningen att jag fick ett jobb”, säger Keihan Darvishi, delägare i Västmanlands Gasellvinnare Proffas.

Nu vill han och kompanjonen Attila Farkas förändra genom att ge andra chanserna de själva och deras föräldrar inte fick.

Attila Farkas och Keihan Darvishi grundade och driver Proffas, Gasellvinnare i Västmanland.
Attila Farkas och Keihan Darvishi grundade och driver Proffas, Gasellvinnare i Västmanland.Foto:Jack Mikrut

Sedan starten 2015 har det gått snabbt för städföretaget Proffas. Keihan Darvishi och Attila Farkas tackade ja till alla förfrågningar som kom in. De målade, flyttade, rev och renoverade och städade.

Så småningom började de fokusera allt mer på städning.

”Jag tror att vi har lyckats så bra för att vi själva hade starka fördomar om branschen från början. Vi tänkte också först att det var en lågt värderad bransch som inte krävde så mycket kunskap. Men sedan insåg vi vilken nytta branschen gör i samhället”, säger Keihan Darvishi. 

Han kom till Sverige som åttaårig flykting år 2000. Han är kurd från Irak. Attila Farkas föräldrar är invandrare och ursprungligen ungrare från forna Jugoslavien. Båda växte upp i socialt utsatta områden där familjen fick kämpa hårt för att ibland ens ha mat på bordet.

Attila Farkas tillhörde Sverigeeliten i judo under ungdomen, något han själv tror räddade honom från kriminalitet. För Keihan Darvishi var det nära att gå snett, han hade tröttnat på att alltid få nej när han sökte jobb, på att aldrig ha pengar och aldrig kunna hänga med kompisarna på saker. 

”Jag planerade för att göra ett värdetransportrån. Jag var desperat”, säger han.

I sista stund dök ett jobb upp som ändrade allt. Keihan Darvishi växte av att känna sig sedd och behövd. 

”Jag var äntligen någon. Det betydde allt för mig att det fanns en arbetsgivare som trodde på mig.”

Han träffade senare Attila Farkas av en slump och de upptäckte att de hade en gemensam dröm om att starta eget företag. Den största drivkraften har hela tiden varit att ge människor en chans att komma in i samhället och arbetslivet.

”Det är många utrikesfödda som söker sig hit för att de inte får något annat jobb. Den bästa känslan är att se hur de växer, lär sig språket och känner att de har ett värde. De tjänar pengar och kan kanske så småningom köpa en bostad”, säger Keihan Darvishi.

De är överens om att anställningsstöden är dåliga för branschen.

”Vi hade kunnat ta emot mycket mer stöd än vad vi gör men vi vill inte gå den vägen. Vi vill betala riktiga löner och skatt. Det handlar mycket om att signalera att vi inte tycker detta är ett yrke som ska värderas lägre än något annat”, säger Attila Farkas.

Foto:Jack Mikrut

Han är kritisk mot att städföretag med en stor del anställningsstöd är med och konkurrerar vid lokala upphandlingar.

”Det är omöjligt att erbjuda så låga priser som de kan göra om vi ska betala våra anställda vettiga löner utan bidrag. Tack och lov börjar fler och fler få upp ögonen för att lägst pris inte alltid är det bästa valet. Kvalitet är viktigt även i städbranschen.”

Keihan Darvishi säger att många tror att det bara är att ”ta en trasa och en dammsugare och städa lite”.

”Men så är det verkligen inte. Att anlita ett företag med kunnig personal och kvalitet kan vara skillnaden som ökar livslängden på hela fastigheten.”

”Vad är det för typ av tak? Vad är det målat med för typ av färg? Tål det vatten? Vad är det för typ av vägg? Vi är jättenoga med att utbilda våra medarbetare och jobbar med den modernaste utrustningen.”

Proffas utför det mesta inom städ; hemstäd, flyttstäd, trappstädning, sanering, företagsstäd, städ i offentliga lokaler och städning inom bygg och industri.

”Det finns många städföretag, men det vi vinner på är att vi sätter servicen högt. Det är inte bara något vi säger utan det är verkligen så. Vi svarar i telefonen och vi behandlar folk lika oavsett vilken plånbok de har. Kunden ska vara nöjd när vi är klara. Jag vill kunna se alla jag möter på stan i ögonen och aldrig vara rädd för att svara i telefon”, säger Attila Farkas.

”Vi har växt mycket med befintliga kunder. På så sätt har vi också hamnat i fler städer än bara Västerås.”

Planen framåt är att fortsätta leverera kvalitet till kunderna.

”Och gör man det brukar tillväxten komma automatiskt. Det vore coolt att nå 100 miljoner i omsättning och det kommer vi att göra”, säger Keihan Darvishi.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera