ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Planen: Så ska jättarna ducka Trumps tullslägga

  • TT/AP.

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa menar att Donald Trumps tullavgifter kostar dem 124 miljoner kronor varje månad. Samtidigt har Apple fått dispens på sina Kina-tillverkade Iphones. Nu gör en rad amerikanska storföretag sitt yttersta för att även de slippa nya tullar. 

Enligt nyhetsbyrån Reuters är nätjätten Amazon mycket oroliga över den pågående handelsutvecklingen och har identifierat en rad produkter som kan påverkas när president Donald Trump lovar fler avgifter på kinesiska varor. 

Detta menar man skulle innebära ett hårt slag för näthandeln under resten av året när amerikaner köper presenter till olika högtider.

I ett försök att påverka Donald Trump utan att hamna i en konflikt med presidenten själv, diskuterar man nu möjligheten att införa reklamkampanjer samt intensiv lobbyverksamhet för att påverka presidentens administration i Washington.

Och Amazon är långt från det enda företaget som försöker påverka regeringen med liknande metoder för att undvika nya tullavgifter.

Biljätten General Motors har under året varit i flera möten med den amerikanska kongressen för att lufta sin oro över handelsfrågorna. 

"Nya tulltaxor skulle leda till en reducerad närvaro både i USA och utomlands", sa företaget till Reuters i juni. 

Nu säger initierade källor att General Motors ska låta Everett Eissenstat leda företagets offentliga kampanj för att påverka Washington. Eissenstat var Donald Trumps rådgivare inom internationella affärer men lämnade hans administration tidigare den här månaden.

Även Toyotas nordamerikanska verksamhet riskerar att bli lidande när avgifter på importerade bilar och bildelar planeras. Toyotas högsta ledning har träffat medlemmar ur kongressen under de senaste veckorna för att diskutera vad nya tullar skulle få för påföljder. 

En av världens största producent av aluminium, amerikanska Alcoa, hävdade i veckan att man varje månad kommer få 14 miljoner dollar, närmare 124 miljoner svenska kronor, i extra avgifter på grund av de aluminium- och ståltullar som infördes i juni.

Nu är man enligt egen utsago i "aktiva diskussioner" med Donald Trumps administration och medlemmar i kongressen i ett försök att undvika tullarna på aluminium eller ta bort dem helt.

Sedan tidigare har Apple fått garantier att deras Kina-tillverkade Iphone inte skulle vara föremål för avgifter, enligt The New York Times.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies