1515
Annons

Planen är död – vi behöver peka ut en ny riktning

Vaccinet kommer! Snart kommer allt att vara som vanligt igen, eller?  Christer Ljungberg, vd på konsultbolaget Trivector, om hur vi reser och möts under det nya året. Och hur vi kan dra nytta av de dyrköpta lärdomar vi fått under pandemin.

Foto:Johan Nilsson/TT

Men den typ av stora förändringar vi sett under pandemin har ingen upplevt tidigare. Mycket snabbt ändrade vi våra beteenden. Nya uppmaningar och rekommendationer blev snabbt den nya normen. Och normen gav oss nya vanor. Allt i omvänd ordning mot hur beteendeförändringar brukar gå till.

Kommer vi att släppa alla dessa nya beteenden post corona? Kommer vi alla att agera som om vi vore ministrar? Nej, troligtvis inte. 

Vi kommer nog att gå tillbaka till våra kontor igen. Det sociala sammanhanget har de flesta saknat – och alla innovationer som tar sin början vid fikabordet kommer tillbaka igen. Kontoren kommer alltmer att bli sociala mötesplatser där vi bygger gemenskap och kultur. Men naturligtvis kommer vi att arbeta hemifrån då och då. För att vi vet att det fungerar. Och det kommer att minska arbetsresandet. 

Christer Ljungberg, vd på konsultbolaget Trivector.
Christer Ljungberg, vd på konsultbolaget Trivector.Foto:Niclas Rudfell

Och alla tjänsteresor för att sitta i ett möte ett par timmar kommer till stor del att bli digitala. Vi har nu blivit så proffsiga med våra möten i Teams och Zoom att vi insett hur mycket tid och pengar det finns att tjäna på att minska vårt resande. Och som SAS VD Rickard Gustafsson sa i en intervju i DI Weekend 16 oktober: ”Med digitala möten får vi nog räkna med affärsresande på en lägre nivå än tidigare”.

Och kommer vi återgå till semesterresandet som det var innan? Tveksamt. Många har upptäckt hur trevligt det kan vara att semestra i Sverige. Och alla som sökt sig ut för att vandra har upptäckt hur fullt av folk det är på alla vandringsleder. 

Redan före pandemin hade tågsemestrandet ökat, och Trafikverket har nu i uppdrag att upphandla nattågstrafik ut i Europa. Uppdraget skulle delredovisats senast 1 jan 2021, men troligtvis har det försenats av att Tyskland inte tillåter upphandlad tågtrafik. Men 2021 är också det Europeiska tågåret och med det kommer rejäla satsningar på europeiskt nattåg. 

Den fjärde faktorn som kommer att påverka transporterna, om än mer svårbedömt hur, är e-handeln. Vi har nu vant oss vid att beställa allt mer varor på nätet, och ökningen under hösten har varit ca 40 procent jämfört med året innan. Detta kan innebära antingen en ökning eller minskning av transporterna. Om vi lyckas styra logistiken på ett smart sätt finns möjligheter till minskat transportbehov. Och det bör bli tydligt när du beställer hur olika konsekvenserna blir av olika val. Du behöver kanske inte få din vara levererad inom ett dygn?

De två stora trender som redan före pandemin hade börjat bli tydliga är digitalisering och hållbarhet. Båda har nu fått en boost och kommer att få en allt tydligare roll för samhället. Och de kommer båda att påverka transporterna väsentligt.

En ytterligare faktor som vi nu sett bli allt viktigare är samarbete. Utan samarbete hade vi inte haft ett fungerande vaccin så snabbt. Här finns mycket att ta med sig in i framtiden. De utmaningar vi står inför med miljö- och klimatfrågan kommer att kräva mycket samarbete mellan olika aktörer inom samhället.

Vår mänskliga instinkt att klamra sig fast vid det vanliga fungerar dåligt i tider med stora förändringar. Och redan före pandemin kunde man konstatera att det traditionella sättet med planer av olika slag fungerar allt sämre i en lättrörlig värld. Vi behöver visioner och en tydlig riktning om vart vi vill, men vägen dit går inte att planera så som vi varit vana vid. Planen är död.

Det är nu vi har chansen att dra nytta av det vi lärt oss under pandemin. Vi behöver prata om vad vi vill med framtiden, och peka ut riktningen. En tydlig vision för vad vi vill kommer att ge oss tydliga fördelar framöver.

Christer Ljungberg är VD för konsultbolaget Trivector. Han har arbetat med strategiska transportfrågor i över 30 år. Åsikterna som uttrycks i artikeln är författarens egna. 


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?