Annons

Planen: 10.000 statliga jobb flyttar ut på landet

Landsbygdskommittén har tänkt klart och lämnat över 75 förslag hur det ska bli liv i hela Sverige. Bland de 20 viktigaste förslagen finns att flytta 10.000 statliga jobb från Stockholmsområdet till regioner i behov av arbetstillfällen.

Sven-Erik Bucht
Sven-Erik BuchtBild:TT

"I dag finns många delar i landet där känslan är att staten drar sig därifrån", konstaterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han tar emot kommitténs förslag.

Andra förslag är att bedöma konsekvenserna för landsbygden av förändrade skatter på transportområdet, avbryta nedläggningen av lokala AF-kontor tills konsekvenserna har utvärderats och att nya myndigheter i första hand ska placeras utanför storstäderna.

"Går det dåligt för landsbygden, går det också dåligt för våra städer", säger kommitténs ordförande Johan Persson (S).

Utöver generella åtgärder föreslår kommittén även ett riktat näringslivspaket till 23 kommuner. Till exempel föreslås att 500 miljoner kronor ska kunna användas för att sänka arbetsgivaravgifter eller skriva av studielån.

Flera av förslagen siktar in sig på att förbättra samhällsservicen på landsbygden. Bland annat vill man i lag reglera bankernas ansvar för kontanthantering och säkerställa polisens lokala närvaro. Det ska också ställas krav på hur snabbt polisen ska vara på plats vid allvarliga brott.

Ett annat förslag är att se över reseavdraget, med utgångspunkten att det ska vara avståndsbaserat.

Kommittén är "i stort sett" överens, vilket borgar för att förslagen också kommer att kunna förverkligas, säger Bucht, som lyfter fram att det nu finns möjlighet till en sammanhållen landsbygdspolitik, inte spridda skurar som tidigare.

Nu ska de cirka 75 förslagen ut på remiss.

Klyftorna mellan stad och land har inte minst hamnat i den politiska hetluften efter brexit-omröstningen i Storbritannien och Donald Trumps valseger i USA. Det har av många tolkats som att de marginaliserade och bortglömda grupperna nu börjar säga ifrån.

Landsbygdskommittén tillsattes av landsbygdsminister Sven Erik Bucht (S) 2015. Uppdraget var att lämna förslag på en sammanhållen politik för långsiktigt hållbar utveckling i Sveriges landsbygder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?