1515
Annons

Plan utrymdes på Arlanda efter gnistbildning

Tjugofem personer fick evakueras ur ett flygplan på Arlanda, sedan det uppstått gnistbildning i anslutning till en motor i samband med start.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Inga personer ska ha skadats i samband med händelsen som Expressen var först att rapportera om.

Det var strax före klockan 20 på torsdagen som ett mindre flygplan av modellen Saab 340 skulle lyfta för en flygning till Karlstad. Planet tillhör bolaget Air Leap.

”Det var någon form av gnistbildning i anslutning till motorn när man skulle starta motorn vid gaten. Räddningstjänsten har varit på plats och kontrollerat läget”, säger Ellen Laurin vid Swedavias presstjänst till TT.

Planet står kvar på marken och passagerarna har fått gå in i terminalen.


Finland räknar med utdragen Natoprocess

Att komma överens med Turkiet om medlemskap i Nato kommer att ta flera veckor, bedömer Finlands utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna).

”Jag är optimistisk till att vi når en lösning på problemen, men det kan ta tid”, säger han till Yle.

Foto:/TT

Enligt Haavisto är Finland berett att ge Turkiet de garantier som krävs för att landet ska godkänna Finland och Sverige i försvarsalliansen Nato. Det handlar exempelvis om att mer noga följa den kurdiska gerillagruppen PKK och kopplingar till terrorism.

Fast ansökningsprocessen lär inte gå snabbt, flaggar han för:

”För några dagar sedan sade jag att det här är en fråga som åtminstone diskuteras i flera dagar. Nu kan jag med försiktighet säga att det här kommer att diskuteras i flera veckor”, säger Pekka Haavisto i en intervju för Yle Uutiset.

Han talar om en möjlig lösning till slutet på juni då Nato håller ett toppmöte i Madrid.

På lördagen talade president Sauli Niinistö med Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan och förde då fram Finlands vilja att bekämpa terrorism och försäkrade att Finland noggrannare ska följa PKK som är terrorstämplat i EU, berättar Pekka Haavisto.

Samtidigt betonar utrikesministern att Finland inte kan utlämna PKK-medlemmar eller personer till Turkiet för påstådd koppling till organisationen.

I PKK-frågan sätter Turkiet mer press på Sverige, konstaterar Pekka Haavisto med påpekandet att den svenska riksdagen har ledamöter med kurdisk bakgrund. Men i ansökningsprocessen fortsätter Finland och Sverige sida vid sida i samma takt, är hans budskap.

Läs mer: Erdogan i telefon med Andersson – fortsätter att ställa krav 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?