Annons

Plan för Trumps imperium sågas

USA:s näste president Donald Trump sitter på ett företagsimperium värt 30 miljarder.
Korruptionsexperter sågar planen på att låta barnen, via en stiftelse, ta över verksamheten när han flyttar in i Vita huset.

Donald Trump
Donald TrumpBild:Evan Vucci/ TT

Donald Trump, fastighetsmogulen som gått till val på slopad fastighetsskatt, riskerar att ställas inför svåra intressekonflikter när han tillträder som president. Det kan vara beslut om sanktioner mot andra länder som ska fattas, åtgärder som kan slå direkt mot Trumps privata affärsintressen.

Trumps helägda The Trump Organization drar till exempel in stora vinster från projekt i Turkiet och Filippinerna, länder där komplicerade utrikes- och säkerhetspolitiska relationer ska hanteras med omstridda ledare som Turkiets president Tayyip Recep Erdogan eller Filippinernas president Rodrigo Duterte.

USA:s president måste öppet deklarera sina tillgångar. Men de regler för hur tillgångar ska förvaltas, för att undvika intressekonflikter som ministrar och andra federala tjänstemän måste följa, gäller inte för presidenten. Samma undantag gäller vice presidenten.

Trots detta har många företrädare, som Bill Clinton och George Bush den äldre respektive den yngre, under sina presidentår överlåtit förvaltningen av sina förmögenheter till oberoende förvaltare.

Trump har själv sagt att det blir de tre äldsta barnen – Ivanka, Donald Jr och Eric – som tar över ansvaret för The Trump Organization.

Thorsten Cars, expert på korruptionsrätt och tidigare hovrättslagman, sågar detta upplägg.

"Om en nyvald svensk statsminister hade ett eget företagsimperium skulle väl ändå utgångspunkten vara att sätta det under förvaltning av någon oberoende person eller organisation", säger Cars.

Cars tillägger att han inte är insatt i detaljerna kring hur regelverket fungerar i USA.

"Men från europeisk synpunkt tror jag det skulle vara svårt att tänka sig att man sitter på två stolar på det sättet."

Att ge barnen makten skulle inte lösa problemet, enligt Cars.

"Jag har svårt att tänka mig att man här i Europa skulle acceptera det. Det måste vara ett fristående arrangemang, som han inte kan påverka när han tjänstgör som president."

Experter i USA, som juristen Norm Eisen på Brookings Institution, är också kritisk till denna lösning då barnen kan komma och gå hur de vill i Vita huset efter den 20 januari 2017.

"Den uppenbara lösningen är att sälja tillgångarna, säger Ken Gross, tidigare juridisk rådgivare till både demokratiska och republikanska presidentkandidater, till tidningen The Washington Post."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?