1515

Placeringstaktiken som slagit börsen 18 år i rad

Som placeringsstrategi har avknoppningar varit en bra affär, och för det avknoppade bolaget ges en chans att stråla och växa på egen hand. Två svenska börsbolag står på tur att knoppa av verksamheter, tror experterna som Di talat med.

Foto:TT

Att som investerare fokusera på avknoppningar på börsen har varit en framgångsrik strategi. Sedan årsskiftet 2002 har Bloombergs Spin-off index i genomsnitt avkastat 12,4 procent per år, att jämföra med 8,4 procent för S&P 500. 

”Det intressanta är att spin-off:s har gått bra i alla tider. Om det har varit så i 70 år måste det finnas något bakom”, säger Mattias Montgomery, fondförvaltare på Carnegie Fonder, som tillsammans med kollegan Simon Blecher var med och startade Carnegie Spin-Off för ett och ett halvt år sedan. 

Fonden, som investerar i såväl det tidigare moderbolaget som det avknoppade bolaget, avkastade 17 procent i fjol jämfört med 14,8 procent för SIX Return index.  

Populariteten att knoppa av bolag varierar och framför allt är det relaterat till börsens svängningar menar Mattias Montgomery. Globalt har antalet avknoppningar legat mellan strax under hundra upp till drygt det dubbla under de senaste 15 åren. I fjol gjordes 174 avknoppningar till ett värde av 108 miljarder dollar, enligt Bloomberg, en uppgång från 143 till ett värde av 88 miljarder dollar året dessförinnan. 

Alla specialiserade fonder innebär risker, säger Mattias Montgomery, men menar samtidigt att utbudet av potentiella investeringar är tillräckligt stort för att möjliggöra ett urval. 

Mattias Montgomery
Mattias Montgomery

En aktie som fonden valde bort var finska Adapteo som knoppades av från Cramo sommaren 2019. 

”Alla analytiker var positiva, men tittade man grundligt kunde man till exempel se utmaningar som regleringar, tunga investeringsbehov och en vikande underliggande marknad. Adapteo är ned 16 procent sedan det sattes på börsen i Finland jämfört med Helsingforsbörsen som stigit 28 procent.”

Även Anders Wennberg, fondförvaltare på Catella, lyfter avknoppningar som generellt värdehöjande men påpekar samtidigt att det finns nackdelar för det avknoppade bolaget. 

”Det kostar pengar, kvartalsfokuset ökar, likviditeten i aktien kan bli för liten och aktien kanske riskerar att åka ur något index.”

I Norge har en variant, så kallade carve outs där moderbolaget behåller en viss ägarandel, blivit populära för att synliggöra värderingar för bolag i cleantech-sektorn berättar Mattias Montgomery. 

Vilka svenska avknoppningar är på gång nu?
”Förutom Sandviks spinoff av SMT räknar vi med att något kommer att hända med Telias infrastruktur, att verksamheten utanför Sverige avyttras och den svenska delen knoppas av. Inom något år tror vi också att MTG kommer att separera ut sin e-sport och att Momentum Group kommer göra så många förvärv till sin industridel att det kommer bli ett eget bolag när det blir stort nog”, säger Mattias Montgomery.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?