ANNONS:
Till Di.se

Pizzakriget: Onlinepizza avfärdar anklagelser

  • Foto: Colourbox

Nättjänsten Onlinepizza.se slår ifrån sig alla anklagelser om ”fulspel” från konkurrenten Hotmat.se. 

 

Nättjänsternas krig om vilka pizzerior och andra restauranger de ska ha i sitt stall har fått utmanaren Hotmat.se att anmäla dominanten Onlinepizza.se till Konkurrensverket.

Di har tidigare rapporterar att Hotmat anklagar Onlinepiza för ”fulspel” på flera orter där Hotmat lockat över merparten lokala restauranger från Onlinepizza. Bland annat i Västsvenska Uddevalla, Varberg och Falkenberg, enligt anmälan.

Onlinepizza ägs av jättekoncernen Delivery Hero och hanterar onlinebeställningar för omkring 1.500 restauranger runtom i Sverige. Bägge bolagen är grundade av entreprenören Niklas Österberg.

Onlinepizzas vd Daniel Strömberg avfärdar anklagelserna om oschysst konkurrens. 

”Det finns inget för konkurrensverket att gå på.”

Hur ser du på anklagelsen om ”ofantliga mängder reklam” på orter där ni bara har någon enstaka restaurang kvar?
”Vi försöker att inte göra något oproportionellt. Vi jobbar med vår vanliga marknadsföringsapparat. Men när vi tappar restauranger så lyfter vi självklart fram att vi fortfarande har en kvar på orten. Vi försöker se till att lägga proportionellt med resurser i de städer där vi är aktiva.”

Hotmat anklagar er också för att kriga med förlustbringande jätterabatter?
”Rent kampanjmässigt så har vi mindre rabatterbjudanden idag än vad de har, i de här städerna. Vi har inte matchat deras rabatter, för vi tycker inte det är en hållbar business.”

Ni påstås också för att på hemsidan ha kvar restauranger som lämnat er, så att det framstår som om restaurangen håller stängt?
”Det flesta restauranger som gått till Hotmat.se har inte avslutat avtalen. För att avsluta ska de säga upp avtalet och skicka in vår utrustning. Får vi inte tillbaka grejerna så är avtalet inte uppsagt, juridiskt sett. Man finns på vår sida, men man står som offline.”

Daniel Strömberg tillägger att det står restauranger hos Onlinepizza fritt att samarbeta med andra tjänster parallellt, vilket är vanligt på många orter.

”Men de här restaurangerna vi pratar om, de har gått till Hotmat och samtidigt lämnat oss genom att dra ur sladden för den utrustning vi haft oss dem, utan att vi fått den tillbaka.”


Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies