Pisaundersökningen: Så står sig Sverige internationellt

Japan och Sydkorea är fortsatt bäst i klassen i matematik medan de kanadensiska eleverna får högsta betyg i läsförståelse. Finland, som hyllades vid den förra Pisaundersökningen, är det enda nordiska land som backar i årets mätning.

 

Bild:Colourbox

I matematiktoppen har lite förändrats sedan den senaste Pisamätningen, som genomfördes 2012. Sydkorea och Japan byter plats i OECD-toppen efter att Sydkorea tappat 30 poäng jämfört med förra mätningen. Ändå har de sydkoreanska 15-åringarna lyckats skrapa ihop i snitt 524 matematikpoäng, vilket kan jämföras med OECD-snittet på 490 poäng.

Sveriges 494 poäng låter kanske föga imponerande i sammanhanget. Men det är samtidigt en förbättring med 16 poäng. Inget annat land visar ett lika stort lyft i räknekunskaperna.

Inom läsförståelse saknas asiatiska OECD-länder prispallen. I stället är det Kanada, följt av Finland och Irland, som ligger i topp. Med 527 poäng hamnar de kanadensiska eleverna betydligt högre än snittet på 493 poäng. Sverige placerar sig på fjortonde plats med 500 poäng.

Det tredje ämnesområdet i Pisaundersökningen är naturvetenskap. Också här ligger Japan i topp, med 538 poäng, tätt följt av Estland och Finland, med 534 respektive 531 poäng. De svenska eleverna hamnar precis på OECD-snittet på 493 poäng.

Japan och Kanada må vara nöjda över sina topplaceringar. Men räknar man in de fåtaliga länder utanför OECD-samarbetet som också deltagit i Pisaundersökningen blir bilden en annan. Då dominerar nämligen Singapore. Med 564 poäng i matematik, 534 i läsförståelse och 556 i naturvetenskap tar den lilla önationen hem segern i samtliga kategorier. I matematik besegras också OECD-länderna av Hongkong, Macao och Taiwan.

Vid den förra Pisaundersökningen blev, förutom Sveriges ras, Finlands goda resultat ett omdebatterat ämne. Den nya mätningen visar att grannlandet fortfarande ligger på ett betryggande avstånd i förhållande till Sverige.

Men finnarna har nog ändå anledning att titta på Pisaresultatet både en och två gånger. Landet tappar poäng i både naturvetenskap och matematik jämfört med den senaste mätningen, samtidigt som uppgången inom läskunnighet är marginell.

Det gör att Finland är det enda nordiska land som sammantaget backar i undersökningen. Sverige är i stället det land i Norden som, från sitt usla resultat 2012, ser den kraftigaste förbättringen.

Den stora förloraren i kunskapsmätningen är dock Mexiko. Landet placerar sig sist i samtliga tre ämneskategorier, och i matematik kammar landet hem ynka 402 poäng. Även i den förra Pisamätningen placerade sig Mexiko i botten.

 

https://infogr.am/16f74217-ad0d-4c1c-842a-f48debd0593d


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?