Piratkopiering kostar tusentals jobb i Sverige

Tusentals svenska jobb går förlorade varje år till följd av immaterialrättsbrott. Piratkopieringen kostar mångmiljardbelopp, enligt en ny rapport.

Bild:Colourbox

Inom EU förloras varje år 721 miljarder kronor, och 790.000 jobb, till följd av förfalskning, enligt den nya rapporten från EU:s immaterialrättsmyndighet, EUIPO. Det handlar om produkter som handväskor, leksaker, kläder, sportartiklar och musik.

”Den övergripande bilden från våra studier är mycket tydlig – förfalskning och piratkopiering har en negativ effekt på EU:s ekonomi och skapandet av nya jobb”, skriver António Campinos, vd på EUIPO, i ett uttalande.

Sverige är det tredje minst påverkade landet mätt i förluster, men likväl beräknas sektorerna i fråga förlora drygt 6,5 miljarder kronor om året till följd av piratkopiering. Det motsvarar 4,4 procent av försäljningen i de berörda sektorerna, och som konsekvens förloras över 5.100 jobb.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?