ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Pirater kan ta över Island

  • Birgitta Jonsdottir är en av det isländska Piratpartiets ledande företrädare. Foto: TT

Det isländska Piratpartiet blir sannolikt ett av landets största partier vid lördagens val. Beväpnade med förslag om grundlagsändringar och sympati från islänningar som tröttnat på de etablerade politikerna får de över 20 procent stöd i de sista opinionsmätningarna.

I Sverige för Piratpartiet en tynande tillvaro sedan man åkt ut ur Europaparlamentet och inte lyckats ta sig in i riksdagen. Men den isländska motsvarigheten kan få bilda landets nästa regering. Inför lördagens val till Alltinget ger opinionsmätningarna partiet ett stöd på strax över 20 procent, vilket sannolikt räcker för att bli ett av Islands två största partier.

Den isländska politiken har färgats starkt av finanskrisen 2008, då landets ekonomi mer eller mindre kollapsade efter att de tre största bankerna gick omkull. Den isländska kronan störtdök och fallet riskerade att slå ut hushållens betalningsförmåga.

Den isländska ekonomin är nu på fötterna igen och så sent som förra året började kapitalkontrollerna som infördes vid krisen luckras upp. Men krisen har lämnat ett permanent avtryck i islänningarnas förtroende för sina politiker.

Den tydliga vändningen för Piratpartiet kom i våras, då den tidigare statsministern Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå i april efter att de läckta Panamadokumenten visat att han gömt undan tillgångar i skatteparadis. Uppgifterna väckte inte bara stora protester utanför Alltinget utan ledde också till ett dramatiskt ökat stöd för Piratpartiet, som toppade på över 40 procent i opinionsmätningarna.

Panamaskandalen tvingade regeringen att tidigarelägga valet. Sedan dess har det starka opinionsstödet lagt sig något men Piratpartiet ser ändå ut att bli ett av Islands två största partier med drygt 20 procents stöd inför lördagens val. Gunnlaugssons eget liberala parti, Framstegspartiet, har rasat till drygt 8 procent.

Mycket av Piratpartiets politik känns igen från rörelsen som startades av det svenska partiet med samma namn 2008. De isländska piraterna fokuserar på transparens, rätten till privatliv och ett starkt skydd av yttrandefrihet och för visselblåsare. Reformer i upphovsrättslagstiftningen och en liberal drogpolitik.

Den viktigaste och största frågan rör dock den isländska grundlagen. Partiet har redan tagit fram ett förslag som bland annat vill ge befolkningen ha mer att säga till om hur landets naturtillgångar används. Det ska också bli lättare att tvinga fram folkomröstningar genom namnunderskrifter.

Grundlagen lär spela en stor roll på valdagen. En opinionsundersökning i veckan visar att över 70 procent av befolkningen stödjer en översyn av grundlagen enligt den isländska tidningen Reykjavik Grapevine.

Officiellt säger sig Piratpartiet vara beredda att samarbeta med vilket parti som helst men medger att de två nuvarande regeringspartierna, Framstegspartiet och konservativa Självständighetspartiet, inte lär bli aktuella.

Piraterna delar också en stor del av sina politiska förslag med andra partier på vänsterkanten. Bland annat föreslås en generösare sjukvårdspolitik och högre skatter för multinationella företag, inte minst råvarujättar som Rio Tinto och Alcoa.

Vänsterpartiet de gröna, som själva ligger på drygt 20 procent i opinionsmätningarna, säger sig vara öppna för ett samarbete med piraterna. Visar sig mätningarna stämma skulle de två partierna tillsammans bara sakna en handfull platser i Alltinget för att bilda majoritet.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies