1515
Annons

Pinchosgrundarna öppnar nöjespalats: ”Karaoke på steroider”

GÖTEBORG. För snart fyra år sedan sålde grundarna av restaurangkoncernen Pinchos en majoritet av bolaget. Nu investerar de över 30 miljoner i ett nytt nöjespalats i Göteborg. 

”Vi brukar kalla det karaoke på steroider”, säger Magnus Larsson.

Från vänster: Magnus Larsson, Fredrik Mattson och Jessica Ekelöf Larsson (sittandes).
Från vänster: Magnus Larsson, Fredrik Mattson och Jessica Ekelöf Larsson (sittandes).
Foto:Patrik Olsson

The Melody Club, som nu växer fram på Teatergatan i närheten av Avenyn i Göteborg, blir en restaurang på 600 kvadratmeter med tolv rum, eller snarare studior. Besökarna ska där få tillgång till både instrument, kläder och smink. Från tre olika skärmar kan de sedan beställa mat och dryck, välja scenbakgrund, ljussättning, rökeffekter och bakgrundsmusik, ändra takt och tonart samt lägga på sång och kör. 

”Det har blivit allt fler aktivitetsrestauranger i branschen. O'Learys var väl de som började och med tiden har det blivit mer med bowling och boule. På senare tid ser vi mer e-sportrestauranger”, säger Magnus Larsson, en av grundarna till Pinchos, och påpekar att det samtidigt finns en tydlig karaoketrend, som tydliggjorts inte minst genom Altors satsning på karaokerekonceptet Sing Sing.

Magnus Larsson och hans kompanjoner ville dock skapa något mer än bara möjligheten att sjunga med i en låt och började därför spåna på vad som kunde finnas bortom karaoke. 

”Det vi gjort är snarare karaoke på steroider. Vi tar det till en annan nivå. Det är egentligen allt inom performance: en replokal, en musiktävling.”

Även om rummen är fullt utrustade med instrument så behöver man som gäst inte kunna spela själv.

”Det finns många varianter. Kan man ett par riff på en gitarr så kan man spela med bakgrundsmusiken eller så kan du spela luftgitarr. I våra studior finns ett inspelningssystem som gör att du kan spela in en video med de rökeffekter och annat som du själv har valt.”

Foto:Patrik Olsson

Det allt större intresset för videodelningstjänster som Tik Tok har funnits med i i tankarna när konceptet har tagits fram. 

För att kunna prova såväl konceptet som tekniken har en testanläggning byggts i Mölndal. 

”Vi har haft dit en massa människor för att förstå hur de beter sig. Det är galet roligt att se folk där.”

Fortfarande äger Pinchosgrundarna Magnus och Jessica Ekelöf Larsson och Fredrik Mattsson 38 procent av franchisekedjan och rent operativt var Magnus Larsson kvar i Pinchos som vd till 2020. Men att ta det lugnt passade inte alls Pinchosgänget och de äkta makarna Ekelöf Larsson och Magnus Larsson började ganska snart att fila på sitt nya koncept tillsammans med vapendragaren Fredrik Mattsson. 

”Fråga mig inte varför vi gör det här för vi hade det ju egentligen ganska bra”, säger Magnus Larsson.

Han berättar att en lärdom de tre har med sig från Pinchos är hur viktigt det är skapa något som inte så lätt går att kopiera.

”Vi har lagt ner enormt mycket pengar på att utveckla mjukvaran och tekniken för att det här konceptet ska bli helt unikt och svårt att kopiera.”

Hur mycket investerar ni?

”Jag visste att den frågan skulle komma, så jag frågade min fru. Som entreprenör vill man ju egentligen inte veta. Vi är långt över 30 miljoner kronor nu och då är vi inte klara än”. 

Men trots de stora investeringarna i bland annat mjukvara vill Magnus Larsson inte säga att det är att ny kedja som nu växer fram.

”Jag är mentor för företag som gärna vill bygga franchisekedjor och jag brukar säga till dem att man inte kan säga att man ska bygga en kedja när man inte ens har en restaurang, ”

Vad som krävs är enligt honom att den första restaurangen blir en succé och detsamma gäller för honom själv och hans kompanjoner.

”Det är klart att vi skulle tycka att det vore roligt att bygga fler enheter, men vi tänker inte ens tanken innan vi lyckats med vår första. Allt handlar om att den måste fungera.”

Skulle det dock bli tal om att bygga fler Melody Clubs så kommer det inte att bli som franchise.

”Franchise startar man ju för att man inte har några pengar. Så var det för oss med Pinchos. Vi hade inte en spänn och då är enda sättet att hitta entreprenörer som vill bygga företag och låna varumärket. Den här gången har vi fått lite pengar.”

I branschen generellt finns en viss oro över tillgången på personal när gästerna börjar strömma till igen. Många har valt att lämna branschen under pandemin. Enligt Magnus Larsson har dock man dock lyckats bra med rekryteringen till Melody Club.

Hur vågade ni ta det här steget under pandemin?

”Vi tror att om två månader är vi ur det här. Utifrån hur det varit på Pinchos vet vi ju att det gick ganska snabbt över förra omgången. Har vi lite tur kommer vi att öppna precis när folk börjar se ljuset i tunneln. Vi är just nu glada att vi är så försenade i projektet.” 

Öppningen är just nu planerad till mitten av mars, men från början var tanken att man skulle varit igång i redan i december. 

Vice riksbankschefen gör sin sista dag på jobbet: ”Lite tråkigt”

Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley slutar på Riksbanken och svarar på frågan om hon ville efterträda Stefan Ingves och vad hon prioriterar som chef för globala BIS Innovation Hub.

GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.
GÅR VIDARE. Förste vice riksbankschefen Cecilia Skingsley gör sin sista arbetsdag på Riksbanken den 15 augusti för att en månad senare bli chef för internationella centralbanksorganisationen BIS Innovation Hub i Schweiz.Foto:Jack Mikrut

Din sista arbetsdag efter drygt nio år. Hur känns det?
”Lite tråkigt. Jag ser samtidigt fram emot mitt nya uppdrag, men det är mycket att plocka ihop och rensa ut och framför allt ska jag säga adjö till alla kollegor.”

Vad kommer du att sakna mest?
”Kollegorna, men också stoltheten över att vara en del i ett väldigt skickligt maskineri. Riksbankens hantering i början av pandemin var som en välspelande symfoniorkester. Dels alla stödåtgärder inom loppet av 14 dagar för att ta Sverige genom chocken, men också att man som chef är ansvarig för de anställdas väl och ve. Vi skickade i stort sett hem hela arbetsstyrkan.”

Vilken var din bästa dag på jobbet?
”När Riksbanken fyllde 350 år 2018 arrangerade vi en global konferens i riksdagshuset. Alla kom – med Fed-chefen Jerome Powell i spetsen! Det kändes som att hela världen kom när Riksbanken bjöd in. Det var en väldigt rolig känsla.”

Vad ångrar du?
”Ånger är inget konstruktivt tillstånd att vara i, men när jag var ganska ny 2013/14 underskattade jag kraften i inflationsnedgången.”

… och underskattade kraften i inflationsuppgången 2021/22?
”Det är väl uppenbart.”

Du har bolån med rörlig tremånadersränta i Swedbank. Vad säger du till dem som oroas över skenande boräntor?
”Jag ger inga privatekonomiska råd. Var och en är ansvarig för sitt risktagande och sina marginaler.”

Riksbankschefen Stefan Ingves slutar vid årsskiftet. Ville du bli hans efterträdare?
”BIS, Bank for International Settlements, erbjöd mig att bli chef för deras avdelning Innovation Hub. Arbetar man i direktionen måste man kontakta riksbanksfullmäktige och ansöka om att bli entledigad. Vad vi pratade om därefter är inget som jag vill utveckla.”

Du tillträder den 14 september i Basel, Schweiz. Vad står överst på din nya agenda?
”Att göra långdistansbetalningar enklare, snabbare och billigare. Inom EU kan det ta en dag, mellan kontinenter 7-14 dagar. De flesta tar pengar, det vill säga att göra ekonomiska värden flyttbara och värdestabila över tid, för givna. Så är det inte överallt. Det vill jag förbättra.”

 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera