Annons

Pillerbolagens mardröm när trådlös elektronik tar över

Snart kan behandling av vissa sjukdomar styras med elektronik istället för med läkemedel. Svenska forskare utvecklar trådlös bioelektronisk precisionsmedicin som bland annat ska kunna behandla reumatism och inflammatoriska sjukdomar.

Foto:Most Photos

Läkemedelsbolagens stora skräck. Med ett genombrott för bioelektronisk medicin kan elektroniken ersätta pillren. 

Nervreflexer reglerar många viktiga funktioner i kroppen som balans, blodtryck, kroppstemperatur och inflammation. Just det sistnämnda intresserar sig Peder Olofsson, läkare och forskare vid institutionen för medicin på Karolinska institutet, särskilt för. 

”Om vi kan skapa en atlas över signalerna och förstå deras innehåll, som en ordbok, så öppnas möjligheter för verklig precisionsmedicin. Behandlingar som automatiskt anpassar sig till symtom från dag till dag eller till och med minut för minut”, förklarar Peder Olofsson.

”Med ökad kunskap inom området kan molekylära mekanismer viktiga för behandling av vissa sjukdomar i framtiden kanske styras med elektronik istället för med läkemedel.”

I början av 2020 startade Peder Olofsson ett nytt tvärvetenskapligt samarbete med KTH inom forskningscentret Medtechlabs där läkare, immunologer, ingenjörer och matematiker samarbetar.

”Vi analyserar nervsignaler vid inflammation med sikte på att lägga grunden för att automatiskt styra anti-inflammatorisk behandling”, berättar han.

Peder Olofsson.
Peder Olofsson.

Försök på patienter med kronisk inflammation pågår redan internationellt.

”Kliniska studier av reumatism och inflammatorisk tarmsjukdom visar uppmuntrande preliminära resultat. Men större och bättre designade studier och mer precisa metoder för nervstimulering behövs för att generera säkrare observationer.”

Peder Olofsson har dock goda förhoppningar om att snart kunna ta utvecklingen vidare med studier på större patientgrupper via en unik teknik som är både specifik och trådlös och som man nyligen sökt patent på.

”Vi utvecklar teknik för icke-invasiv nervstimulering med hög precision. Då behövs inte ett kirurgiskt ingrepp för att implantera nervstimulatorer och metoden med nervstimulering blir mycket mer användbar, eftersom patienter inte behöver opereras först. När sådan teknik finns på plats kommer det mycket sannolikt att öppna för studier av större patientgrupper.”

Det finns i dag många företag som Setpointmedical, Galvani, Livonova och andra med produkter som genom att skicka elektriska signaler i huden försöker aktivera nerver i kroppen. Tens, som många kvinnor erbjuds vid förlossning är en sådan.

”Problemet är att du då främst aktiverar nerverna i huden. Vi kan bli väldigt mer specifika och träffa en punkt inne i kroppen, som vagusnerven, som skickar impulser vidare till de flesta inre organ och därmed har potential att påverka ett vitt spektrum av fysiologiska funktioner med bättre precision.”

Inom två år räknar han med att ha mänskliga data på den trådlösa elektriska precisionsstimuleringen.

”Då ser vi om det kan bli en väldigt användbar teknologi när vi trådlöst kan aktivera nerver egentligen var som helst i kroppen”, förklarar Peder Olofsson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera