1515

Piller och rus mest hållbart

I den statliga företagsfloran får Apoteket och Systembolaget högst betyg när det gäller hållbarhet. Långt ned på förtroendelistan landar SAS, Postnord och Telia.

Systembolaget och Apoteket hamnar högst upp på listan över de företag som får bäst betyg när det gäller hållbarhet.
Systembolaget och Apoteket hamnar högst upp på listan över de företag som får bäst betyg när det gäller hållbarhet.Bild:Apoteket

Det är ekonomie doktor Tony Apéria vid Stockholms Business School som i en undersökning med närmare 4.000 personer tagit tempen på hur hållbarheten upplevs i statliga bolag. Apoteket har legat i topp sedan 2015 och får även i årets undersökning bäst betyg, 70 på en skala från 1 till 100.

Apoteket förknippas, enligt undersökningen, med begrepp som bra rådgivning, högt förtroende, kompetens, rättvist och ansvarstagande.

Monopolföretaget Systembolaget rankas som tvåa och kännetecknas av exempelvis bra rådgivning, aktivt samhällsansvar, glädje och inspiration.

”Studien visar att det finns två grupper av statliga företag, en med starka resultat och en med svaga”, säger Tony Apéria.

Elva statliga bolag får godkända hållbarhetsbetyg av allmänheten. Bolag med starka betyg är exempelvis SOS Alarm, Green Cargo, Sveaskog, SBAB och Swedavia.

”Bolag med index under 55 upplevs som svaga i hållbarhet, här finns potential att bli bättre”, säger Tony Apéria.

I den gruppen finns bland andra Vattenfall, Telia Company och SAS. Undersökningens klara jumbo är Postnord, som rasat från index 53 i fjol till årets mätning på mycket svaga 37.

Undersökningen har också ställt detaljerade frågor, till exempel om vilka statliga företag som inte sköter sitt uppdrag eller som inte bryr sig om sina kunder. Här hamnar PostNord och SJ i topp bland antalet missnöjda röster.

Andra bolag med mindre smickrande omdömen är Vattenfall och SAS, där var tredje person anser att bolagen inte tar ett miljö- och klimatansvar.

Svenska Spel får sig en känga, då 26 procent av de tillfrågade säger att speljätten inte tar ett tillräckligt socialt ansvar.

https://infogram.com/hallbarhet-798016


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?