Annons

PG Gyllenhammar om SD: ”De är fascister”

Tidigare Volvochefen Pehr G Gyllenhammar ger sig nu in i debatten om Sverigedemokraterna, och vilken roll partiet ska tillåtas spela i regeringsbildningen.

”Jag tycker de är fascister”, säger han till Sveriges radio.

Foto:Anders Wiklund/TT

I en uppmärksammad intervju i Di strax efter valet gick näringslivsprofilen Antonia Ax:son Johnson ut och krävde att alliansen skulle bryta beröringsskräcken mot SD och vara beredda att ta makten med deras stöd. 

”Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk”, sa hon.

Det blev startskottet för en infekterad debatt där en rad namnkunniga personer i näringslivet gett sig ut, på olika sidor. 

Det som gjorde att Antonia Ax:son Johnson utspel fick sådan genomslagskraft var också hennes politiska hemvist i Liberalerna, och att hon gjort sig känd som en starkt humanistisk röst i samhällsdebatten.

Men nu får hon alltså mothugg av en annan av tungviktare inom näringslivet – som även han har ett förflutet i just Folkpartiet. 

Pehr G Gyllenhammar, som är 83 år, vänder sig i Lördagsintervjun i Sveriges radio, kraftfullt emot tanken på att alliansen ska ta makten med SD. 

”Jag vill absolut förkasta ett sådant förslag. Jag tycker att det är ansvarslöst att över huvud taget att ha ett sådant förslag bara för att dom råkar ha en röstandel på, tror jag, 17 någonting procent, i det senaste valet”, säger han.

Antonia Ax:son Johnson och flera andra på hennes sida hävdar att man inte behöver tumma på sina liberala principer bara för att man ger SD visst inflytande, men det ger inte Pehr G Gyllenhammar mycket för.

”Det tycker jag är hyckleri. Om de varit mer insiktsfulla, och studerat vad Sverigedemokraterna står för, hur de skapats och hur de ändrats, skulle de säga ”det är det sista vi vill göra”, säger han.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas integrationspolitiska talesperson, säger så här om Pehr G Gyllenhammar uttalanden:

”Jag uppfattar det som att P G Gyllenhammar driver en politisk linje. Han vill se ett politiskt samarbete mellan kanske Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna”, säger Henrik Vinge till Sveriges radio och fortsätter:

”Han har inte så starka argument mot oss så då får han ta till sådana där övertoner och kalla oss fula ord trots att vet att det inte är sant.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera