1515

Petter Stordalen skänker 25 miljarder till sina barn

Den norske hotellmogulen Petter Stordalen har skrivit över sin förmögenhet på motsvarande 25,7 miljarder svenska kronor på sina barn.

"Detta är något som båda mina barn och jag önskar, och det gör mig både stolt och glad”, skriver han i en kommentar till Di.

Petter Stordalen.
Petter Stordalen.Bild:Evelina Carborn

Det var på baren Tak på Petter Stordalens eget hotell At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm på fredagskvällen som den norske hotellmiljardären och entreprenören Petter Stordalen skrev över sitt holdingbolag Strawberry på sina tre vuxna barn, skriver den norska nyhetssajten E24.se. Bolaget, som bland annat inkluderar hotellkedjan Nordic Choice, värderas till motsvarande 25,7 miljarder kronor.

”Det här är en bra dag för både mig, mina barn och för de anställda, så det känns väldigt bra. Jag har varit mån om att mina barn ska följa sina egna drömmar på samma sätt som jag har gjort. Detta är något som båda min barn och jag önskar, och det gör mig både stolt och glad”, skriver Petter Stordalen i en kommentar till Di.

De tre barnen äger därmed varsin lika stor del i bolaget, men Petter Stordalen avser behålla kontrollen över den operativa delen.

”Det sker ingen förändring vid den här tidpunkten. Detta handlar om vad som sker den dagen jag inte lever längre. Så småningom ska mina barn vara med på resan och lära sig ännu mer om vad vi är som bolag”, skriver Petter Stordalen.

Själva transaktionen innebär att Petter Stordalen skriver över 99,99 procent av sina aktier i Strawberry Holding i lika stora delar till tre nya investmentbolag som ägs av hans tre barn. Den blygsamma andelen på 0,01 procent av bolaget behåller han själv och genom ett särskilt avtal säkrar Petter Stordalen kontrollen över Strawberry Holding så länge han lever.

”Livet har lärt mig att man aldrig vet vad som händer i morgon. Koncernen som jag har byggt upp er en väldigt viktig del av mig och jag vill säkra att bolaget stannar inom familjen. Jag tror också att ett tidigt engagemang ökar chansen för att lyckas. De kommer med åren att bli ännu bättre bekanta och nöjda med bolaget”

Petter Stordalens förmögenhet är den nionde största i Norge enligt E24.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Alla vägar leder till Piteå Port & Hub

Piteå Port & Hub är ett växande transportnav och erbjuder logistiktjänster relaterat till sjöfart, järn- och landsväg. Genom ett nära samarbete med operatörer och näringsliv bidrar de till hållbara och kostnadseffektiva logistiklösningar som leder till nytta för det regionala näringslivet. 

Piteå har en lång historia som sjöfartsstad. Förmodligen har sjöfart bedrivits i Piteå sedan 1300-talet och mycket har onekligen hänt sedan dess. Hamnen har fått en betydande roll i Norra Sveriges industrikluster. 

– Piteå har tagit stora steg mot omställningen till förnybar energi. De senaste åren har vi haft expansion kopplade till projektlaster och biobränslen och vi ser en hel del gods passera som ska till den gigantiska vindparkssatsningen Markbygd. Vi befinner oss i en expansiv tid med flera omfattande hållbara investeringar som görs i norr och då spelar Piteå hamn, som en del av hamn- och sjöfartsklustret, en avgörande roll, säger Ulrika Nilsson, vd på Piteå hamn.

Läs mer om Piteå Port & Hub.

Samverkan för en grön omställning

Skogsindustrin är ryggraden i den norrländska hamnen och energihamnens tillväxt drivs av en ökad produktion av biobränslen. I hamnen går bland annat linjetrafik med förpackningstillverkaren Smurfit Kappas kraftliner till England, Holland och Tyskland. 

Ulrika Nilsson understryker vikten av att arbeta med hållbara transporter och kostnadseffektiva logistiklösningar. 

– En transportkedja består av flera aktörer som ska samarbeta, vilket innebär att vi tillsammans måste samverka för att ställa om till gröna transporter. Det gäller allt från miljövänliga fartyg, lastbilar och ellok till en alltmer digitaliserad verksamhet. Den resan har vi i Piteå påbörjat, säger hon. 

Attraktivt läge

Med ett stenkast till de vackra fjällen och med skärgården som granne har Piteå utan tvivel ett utomordentligt geografiskt läge – både för att leva och verka. Med ett fördelaktigt geografiskt läge frodas nämligen nya etableringar i kommunen. På Haraholmen i Piteå växer sig industriområdet allt större.

Andreas Lind, kommunchef i Piteå kommun, menar att Piteå är mitt i händelsernas centrum. 

– Det sker mycket spännande i Piteå, men också i våra grannkommuner och i hela norra Sverige. Det finns en närhet till många stora investeringar som drar nytta av varandra. Fördelen med Piteå Port & Hub är att den ligger mitt i denna region som driver den gröna omställningen, säger han. 

Läs mer om Haraholmens industriområde här.

Samarbete – nyckeln till framgång

Kommunen skapar bra synergier genom Piteå Port & Hubs tillväxt. Genom ett tätt samarbete arbetar de tillsammans för att få företag att vilja etablera sig i kommunen. 

– Betydelsen av hamnen kan inte nog understrykas och sjöfarten blir alltmer viktig i framtiden. Hamnen är något som vi är stolta över, värnar om och kommer att fortsätta utveckla. Samarbetet oss emellan är nyckeln till framgång, säger Andreas Lind. 

Om Piteå:

Piteå har en stor arbetsmarknad och ingår i en region med fem kommuner som samverkar inom olika områden. Inom en 8 mils radie finns 220 000 personer och tusentals företag. Inom 45 minuter nås Luleå tekniska universitet, LTU, med cirka 19 000 studenter och 1 500 anställda. 

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?